Ce riști dacă bei prea multă apă

by Cristian Dobre

Probabil ati primit de peste tot acelasi sfat: beti cel putin doi litri de apa pe zi. Este foarte important sa ne hidratam, insa totul trebuie facut cu masura. Chiar daca apa este recomandata in zilele calduroase de vara dar si in timpul antrenamentelor fizice, specialistii ne atrag atentia asupra cantitatii pe care ar trebui sa o consumam. Atunci cand consumi o cantitate mult prea mare de apa, organismul tau nu mai este capabil sa o elimine prin transpiratie sau urinare, iar tu nu te vei simti deloc confortabil.

In plus, poti ajunge sa te intoxici cu apa, chiar daca aceste lucru pare greu de crezut. Principalele simptome ale acestei intoxicatii sunt durerile puternice de cap, senzatia de voma, dar in cazuri grave se poate ajunge si la convulsii, stari de confuzie, coma si chiar deces.  Prin urmare, cata apa ar trebui sa bem? Ne raspund specialistii de la Academiile Nationale de stiinte. Expertii vorbesc despre 3,7 litri de apa pe zi, in cazul barbatilor, si de 2,7 litri, in cazul femeilor. Aceste cifre includ cantitatea de apa care se regaseste in alimentele pe care le consumam si care au un aport de 20% din cantitatea necesara. De retinut ca aceste cantitati se pot modifica in timpul antrenamentelor fizice, a unor afectiuni medicale si in timpul sarcinii.

Cheia, spun specialistii, este sa beti apa cand sunteti insetati, ceea ce indica faptul ca sunteti deja deshidratati. De asemenea, trebui sa invatati sa recunoasteti semnele unui accident vascular cerebral si epuizarea din cauza caldurii, care includ greata, ameteli, confuzie si dureri de cap.

Majoritatea oamenilor presupune ca niciodata apa nu este prea multa. Fals! Consumul excesiv de apa chiar ne poate imbolnavi. Nivelurile de sodiu ale organismului sunt echilibrate de fluidele pe care le consumati. Cand beti prea multa apa si prea repede, apare un dezechilibru, care poate provoca hiponatremie sau „intoxicatia cu apa”. in acest caz, organismul nu mai este capabil sa elimine apa prin transpiratie sau urinare, iar excesul trece in sange.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments