Ce nu știe Vanesa, fetița de 12 ani din Arad prinsă sub tramvai în urmă cu o lună

by Dana B.

Ca unii care am am ajuns la fața locului în primele minute după ce Vanesa, fetița de 12 ani din Arad, a fost prinsă sub tramvai în stația de la Teatru, avem să îi transmitem astăzi un mesaj.

De ce astăzi, la mai bine de o lună de la nefericitul accident? Pentru că, în urma postării făcute de salvatorii ei de la ISU Arad, am văzut-o că, cel puțin din punct de vedere fizic, este bine.

”VANESA, fetita salvata de sub tramvai, a venit azi sa își cunoască salvatorii, să-i îmbrățișeze și sa le mulțumească. Zâmbetul Vanesei, îmbrățișarea și faptul ca este sănătoasă reprezinta cea mai mare recompensă.”, au scris salvatorii Vanesei pe pagina de Facebook a ISU Arad.

Da, Vanesa, am ajuns acolo chiar când tramvaiul a oprit și, crede-ne, că oricât de ”obișnuiți” am fi de apropierea de astfel de evenimente, cazul tău chiar a fost unul cu un impact emoțional pe care nu o să-l putem uita prea curând, dar nu asta vrem să îți spunem acum.

În primul rând, ne simțim datori a-ți spune ceva ce probabil bănuiești, dar nu știi cu certitudine: ai avut atunci lângă tine nu doar o colegă ci o adevărată prietenă. Da, cealaltă fetiță cu care erai în momentul accidentului! Îți spunem asta, pentru că oricât am insistat să o îndepărtăm de lângă tramvai a fost practic imposibil, și asta pentru că ne-am lovit de rugămintea ei de a o lăsa lângă tine! ”Nu o pot lăsa singură! Vă rog, lăsați-mă lângă ea!”, astea au fost cuvintele cu care ne-a dezarmat, și în ciuda vârstei fragede, știam că n-o putem smulge de acolo. Da, nu știm cum erați înainte de accident, însă acolo, în situația aia traumatizantă, noi credem ți-ai câștigat o prietenă pentru toată viața.

În al doilea rând, vrem să îți spunem că, începând de astăzi, ai pe umerii tăi de copil o responabilitate foarte mare! Care? Aceea de a vorbi generației tale despre pericolul utilizării telefonului în momente în care ar trebui să punem viața mai presus de orice altceva ne-ar aduce nou, pe moment, aparatul ăla. Spune-le povestea ta și atenționează-i asupra pericolului ascuns în spatele utilizării lui atunci când altele ar trebui să fie prioritățile!

Și mai este ceva, de care cu greu îți spunem, însă cum știm că voi, generația de acum, sunteți cu mult mai maturi și puternici decât credem noi adulții, o să te rugăm să le mai spui că tot o proastă utilizare a telefonului este și atunci când, din dorința de a fi ”cool” pe rețelele de socializare, alegi să faci live de la un accident. Pentru că mulți arădeni sosiți acolo când salvatorii tăi își făceau treaba cum știau mai bine, și că au făcut-o bine stai chiar tu ca dovadă, asta făceau… transmiteau live ceva ce era de netransmis: chinul tău!

Ce am scris atunci, pe propria-mi pagină de socializare, imediat după ce salvatorii tăi te-au preluat, poți citi în rândurile de mai jos:

”SUNTEM DEFECȚI

Știu, tehnologia asta ne ajută mult dar, categoric, ne și defectează, ne îndepărtează și ne dezumanizează în anumite momente. 
Fie că ești medic, jurnalist, polițist sau simplu pieton n-are cum să nu te marcheze clipa care te face martorul unui #accident în care un copil de doar 12 ani este prins sub roțile unui tramvai. Culmea…tot din cauza telefonului! 
Au trecut două ore de la acel moment și, culmea, deși normal ar fi fost să fiu încă sub șocul acelei clipe nebune, mult mai mult decât accidentul în sine m-a marcat reacția oamenilor…
Repet, o fetiță de 12 ani sub tramvai, prietena ei impietrită și tremurând lângă roți (și oricât aș fi insistat să o duc la salvare, pentru că șocul ei era mult mai mare decât își putea da seama în acel moment, m-a blocat cu acel ”Nu pot să plec de lângă ea!”).
Habar n-am cum a fost posibil ca doar în câteva clipe să se adune atât de multă lume și categoric n-am să pot înțelege SUB NICIO FORMĂ cum, tu, om, tatăl, mama, fratele, sora cuiva să poți într-un asemenea moment să scoți telefonul și să începi live-ul!
Am numărat la un moment dat, așa în aer, vreo 20 de telefoane care filmau! Filmau, făceau live-uri pe suferința unui copil. Copilul unei mame, copilul unui tata, sora cuiva…!!!
Părerologii de serviciu ziceau sec că e tăiată în două deși veniseră la 20 de minute după momentul accidentului, altul mega isteț i se adresează celeilalte fetițe zicându-i ”Tu ești vinovată!”, o nebunie!
Slavă Domnului, după 20 de minute în care cei de la #ISUArad au lucrat exemplar, copila a fost scoasă, vie și fără traume fizice majore fiind preluată de #SMURD.
Și slavă Domnului că n-au putut transmite în live-urile lor indiscrete sânge!
Nu pot să nu mă întreb…Ce se întâmplă cu noi?!?
Chiar așa tare ne-am dezumanizat/defectat????

P.S. Domnilor #polițiști, când ne vedeți atât de idioți, eliberați zona! Feriți victimele de live-uri!”

Ne bucurăm că ești bine! Ne-am bucurat să vedem că ai mers să mulțumești salvatorilor tăi, însă nu putem să nu te rugăm să fii un exemplu pentru generația ta!

 

Later update: În urma articolului apărut pe site-ul nostru, mama Vanesei ne-a contactat pentru a aduce următoarea precizare:  ”Fiica mea nu a utilizat telefonul in momentul accidentului. A fost destul injurata si criticata din cauza unei declaratii false. Telefonul eu i l-am scos la spital din geaca sfartecata. A fost in buzunar. A suferit destul din cauza comentariilor rautacioase. Si da , a suferit si din cauza celor care s-au bagat sub tramvai, nu sa o intrebe daca o pot ajuta cu ceva, ci doar sa obtina o filmare sau o poza” , în ciuda a tot ceea ce au spus cei aflați în acel moment la locul accidentului.

Facebook Comments