Ce nebunie de finală! “Galben-albastrele” Aradului au strălucit din nou şi vor juca sâmbătă, pentru trofeu!

by Sorin Haut

Ceea ce s-a întâmplat în această seară în Polivalenta arădeană este greu de descris în cuvinte, baschetbalistele de la FCC UAV aducând o imensă bucurie şi chiar lacrimi de fericire pe feţele a peste 1300 de oameni înghesuiţi într-o sală mult prea mică pentru o echipă atât de mare şi frumoasă! Campioana ultimilor cinci ediţii de Ligă Naţională, Sepsi Sfântu Gheorghe are multe atuuri de partea sa în această finală de campionat, de la buget mult mai mare şi condiţii mai bune până la un lot mai valoros, dar pe teren se joacă doar 5 la 5 şi încă o dată s-a demonstrat că la Arad se câştigă foarte greu când e trofeul pe masă, mai ales când au trecut opt ani de la ultima finală cu formaţia de pe Mureş protagonistă. Iar cu un asemenea public nu ai cum să nu te autodepăşeşti, ceea ce au şi făcut jucătoarele pregătite de Bogdan Bulj. După ce au obţinut ieri prima victorie după şase ani şi jumătate în faţa covăsnencelor, ducând scorul finalei la 2-1 pentru adversare, se anunţa o misiune mult mai grea astăzi, mai ales că oaspetele au variante mai bune şi proaspete pe bancă şi evident un plus la capitolul fizic. Iar la toate astea s-a adăugat şi accidentarea la umăr a căpitanului Hadzovic, care a tras de ea precum un lider, timp de două sferturi, dar după pauza mare nu a putut continua, suferind şi vărsând lacrimi de frustrare şi tristeţe pe bancă. Primul sfert a început bine pentru arădence, cu Vitulova și Keys parcă în transă, decise să termine ceea ce au început ieri. Akathiotou a reușit prima „triplă” a meciului şi dădea semnalul că poate face un meci mare. Americanca Fraser nu s-a lăsat intimidată şi a dominat autoritar lupta de sub panouri, egalând la 14. Apoi s-a marcat puțin, Keys aducându-şi echipa în avantaj după zece minute, 19-16, scorul primului sfert.

Aradul şi-a pierdut căpitanul la pauză, iar Sepsi părea desprinsă în campioană

Sepsi a început mai bine sfertul doi și a preluat iniţiativa, cu o Fraser tot mai activă dar şi cu Cătinean – autoare a cinci puncte la rând – dominând-o pe Hadzovic, sârboaica dând semne încă din debut că nu e într-o formă fizică prea bună. A fost şi cel mai slab interval al partidei, ambele formaţii ratând exasperant. Arădencelor nu le-a mai intrat nimic până la pauza mare şi după 20 de minute era 25-32! De la cabine nu a mai revenit însă la încălzire şi căpitanul neobosit al Aradului, Branki Hadzovic, accidentată la umăr şi în condiţiile în care oricum Sepsi avea avantajul unui lot mai bine echilibrat valoric, absenţa sa se putea dovedi chiar decisivă. Deşi Keys şi Akathiotou au făcut eforturi mari să ţină aproape de adversare, jucătoarele de la Sepsi şi-au dat drumul la joc şi au început să marcheze şi de la distanţă, 34-44 în minutul 25, cea mai mare diferență a meciului. Vitulova, un pivot cu mâini sigure chiar şi de la trei puncte, şi-a apropiat din nou echipa la 42-46, dar Wallace și Ghizilă, de două ori, nu au iertat de după linia de 6,75 metri și scorul înainte de ultimul sfert era 46-55, diferenţă ce părea aproape imposibil de remontat.  Doar că în ultimele zece minute am consemnat o cădere incredibilă a marilor favorite la titlu şi o renaştere parcă din propria cenuşă a unor jucătoare admirabile, care au dat dovadă de mult caracter şi determinare dusă la extrem. Vitulova, Keys și Akathiotou au marcat puncte la foc continuu şi în minutul 33 era 54-56, spre stupefacţia bosniacului Zoran Mikes, antrenorul lui Sepsi nevenindu-i să creadă ce se întâmplă.

Cu americanca Keys de vis, gazdele au revenit miraculos şi finala se duce în decisiv!

Aradul spera din nou mai mult ca oricând, iar Andreona Keys era de neoprit sub panoul advers, cu pătrunderi incredibile. Inepuizabila Akathiotou a suplinit-o perfect pe Hadzovic, iar fetele de la Sepsi cu greu mai găseau coşul. „Vulcanul” a erupt din nou în tribune: „Hei, hei, hai ICIM!” şi  “România” au răsunat în tribune precum nişte tunete, iar oaspetele simţeau că le cade tavanul în cap, plătind scump pentru faptul că s-au crezut câştigătoare prea repede. MVP-ul Keys, cu siguranţă una din cele mai bune jucătoare din istoria clubului, a luat acţiunile pe cont propriu şi a pus patru puncte avans pe tabelă. Sepsi s-a prăbuşit în ultimul minut, nu a mai găsit coşul, iar arădencele au luptat ca niște eroine, scor final 67-63 (19-16, 6-16, 21-23, 21-8)! Finalul a declanşat isteria în tribune şi o bucurie nemărginită pe teren. Așadar după 2-0 pentru Sepsi, 76-61 și 84-68, s-a făcut 2-2 la Arad, 67-61 și 67-63 şi finala se duce în meciul decisiv, programat sâmbătă, 30 aprilie! O finală mult visată şi la care probabil vor face deplasarea şi mulţi suporteri arădeni, chiar şi fani ai UTA-ei. Iată că visul frumos continuă pentru “galben-albastre” şi ce superb ar fi să se termine cu fetele de pe Mureş primind medaliile de campioane pentru a zecea oară în istorie!

Formaţii și marcatoare:

Arad: Keys 28 (1×3), Vitulova 16 (1×3), Akathiotou 13 (3×3), Hadzovic 2, Sutherland 6,  Ghiţă 2, Vaida, Mîrne-Nagy, Fleşer, Manea, Rotariu, Vaţi. Antrenor: Bogdan Bulj.

Sepsi: Fraser 18, Pasic 14 (2×3), Raber 8, Cătinean 7 (1×3), Wallace 6, Ghizilă 6 (2×3), Podar 4, Jones, Croitoru, Pop, Botoş, Nemeş. Antrenor: Zoran Mikes.

Foto: Ciprian Petcuţ (baschetarad.ro)

 

Facebook Comments