Ce este OLED și de ce ar trebui să cumpărați un televizor cu această tehnologie

by Andreea Radu

Televizorul OLED este întruchiparea tehnologiei de afișare a secolului XXI, cu panourile sale super-subțiri, ecranele de mari dimensiuni și imaginile Ultra HD, așa că s-ar putea să vă surprindă să descoperiți că conceptele și materialele care stau la baza acestuia au fost dezvoltate pentru prima dată în anii 1960.

Primul ecran TV OLED practic a fost construit în 1987, dar abia în anii 2000 capacitățile de producție au făcut ca televizoarele OLED produse în masă să devină o realitate. Sony a fost un pionier important al OLED în primele zile, dar primele televizoare OLED cu ecran mare au fost lansate de Samsung și LG în 2013.

Aceste OLED-uri inițiale au folosit panouri Full HD de 139 de cm, au fost limitate la Standard Dynamic Range (SDR) și au venit cu un preț ridicat. De asemenea, modelele Samsung și LG foloseau abordări diferite în ceea ce privește producerea unei imagini și, din motive discutate mai târziu, Samsung a renunțat la piața TV Smart Samsung OLED în anul următor.

Astfel, LG a rămas principalul furnizor de panouri OLED și nicio companie nu a investit atât de mult în această tehnologie și nu a făcut mai mult pentru a promova televizoarele OLED în rândul consumatorilor. Așadar, indiferent de marca de TV OLED 4K pe care o cumpărați, există șanse ca panoul în sine să fie fabricat de LG.

Dar ce este un OLED, care sunt punctele sale forte și punctele slabe, de ce producătorii pun puncte cuantice pe ele și ar trebui să cumpărați un televizor OLED? Citiți mai departe pentru a afla.

Ce este OLED?

OLED înseamnă Organic Light-Emitting Diode (diodă organică emițătoare de lumină), dar, deoarece probabil că acest lucru nu vă ajută prea mult, îl vom detalia mai mult. O diodă este pur și simplu o componentă care conduce electricitatea și, dacă o combinați cu un compus organic care strălucește atunci când trece o sarcină prin el, puteți crea lumină.

Compusul în sine este compus din materiale pe bază de carbon care sunt electroluminescente, astfel încât, atunci când se aplică o sarcină electrică, acestea strălucesc. Acest lucru face ca un TV OLED să fie autoemițător și înseamnă că nu este necesară o lumină de fundal pentru a genera imaginea, ceea ce este deosebit de util pentru tehnologia de afișare a televizoarelor.

Cum funcționează un televizor OLED?

Un televizor tradițional cu afișaj cu cristale lichide (LCD) utilizează un panou compus din până la șase straturi, cu o lumină de fundal, substraturi de sticlă care conțin un strat de cristale lichide și apoi filtre polarizante. Prin urmare, panoul trebuie să aibă o adâncime rezonabilă pentru a găzdui toate aceste straturi și componente. Adoptarea retroiluminării cu LED-uri a făcut ca modelele să fie mai subțiri, dar lumina trebuie să treacă în continuare prin stratul de cristale lichide, ceea ce face ca un televizor LCD să nu poată oferi negre profunde.

Pe de altă parte, un TV OLED este compus pur și simplu din stratul de compus organic menționat anterior, intercalat între un tranzistor cu peliculă subțire și un filtru, motiv pentru care acestea sunt incredibil de subțiri. Acesta nu este singurul avantaj, deoarece natura auto-emisivă a OLED-ului înseamnă că atunci când întrerupeți curentul la un pixel individual, acesta încetează pur și simplu să mai strălucească și, prin urmare, negrul este complet negru, fără nicio scurgere de lumină sau strălucire ulterioară.

Primele televizoare OLED disponibile în comerț au folosit subpixeli roșii, verzi și albaștri (RGB) și, deși imaginile produse au fost excelente, a existat o problemă – materialul organic care produce lumina albastră se descompune mai repede decât materialele folosite pentru roșu și verde. Primul TV OLED de la Samsung a folosit această abordare, iar compania a decis că nu este viabilă din punct de vedere comercial și s-a retras de pe piață.

În timp ce Sony a continuat să fabrice panouri OLED RGB pentru monitoarele de calitate profesională, LG a dezvoltat tehnologia WRGB pentru producția de masă. Acest design utilizează un compus care produce lumină albă, iar apoi aplică filtre pentru a crea subpixelii roșii, verzi și albaștri. Astfel, se ocolește problema degradării albastrului, mărind astfel durata de viață și luminozitatea unui televizor.

Care sunt avantajele unui televizor OLED?

Avantajul evident al unui televizor OLED este panoul mai subțire, care permite realizarea unor modele foarte elegante și contemporane, deși este totuși necesar spațiu pentru electronice, conexiuni și difuzoare. În ultimii ani, televizoarele LCD au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește îngustarea adâncimii panoului prin utilizarea LED-urilor și, mai recent, a mini LED-urilor.

Deoarece lumina generată de un panou OLED nu trebuie să treacă printr-o matrice LCD, unghiurile optime de vizualizare sunt, de asemenea, semnificativ mai largi. Un televizor OLED nu suferă de o scădere a contrastului sau a culorii atunci când este privit din unghiuri extreme (atât pe orizontală, cât și pe verticală), ceea ce înseamnă că, indiferent de locul în care vă aflați în cameră, veți obține cea mai bună imagine.

Facebook Comments