CE ESTE BOALA „LIMBII ALBASTRE” SI CARE SUNT PRIMELE SEMNE ALE APARITIEI

by Calin Moga

Ţinând cont de apariţia unor focare de Bluetongue (Boala limbii albastre) în România, boală care produce pagube economice deosebite, informăm populaţia judeţului Arad asupra semnelor clinice  şi a speciilor receptive .

Boala este cauzată de un virus care este transmis de o specie de tânţar şi nu prin contact direct între animale. Sunt afectate toate rumegătoarele: bovine, caprine, ovine, cervidee, neafectând cabalinele sau porcinele. Boala nu afectează omul, iar carnea şi laptele provenite de la animalele bolnave nu prezintă pericol.

Principalele semne de boală sunt: hipertermia  (41-42°C), salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii mucopurulente, formând prin uscare cruste la nivelul nărilor şi botului. Ulterior apar edeme (umflături) pe buze, faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate de edemaţierea limbii care face respiraţia foarte dificilă. Animalele au greutăţi în hrănire, slăbesc progresiv şi scade producţia de lapte până la dispariţie.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice pentru a distruge tânţarii care transmit boala. Nu există un tratament specific.

Proprietarii de animale au obligaţia să  anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau tăierii de necesitate. In plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea  şi transportul animalelor vii.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad a organizat o intâlnire de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală ce trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului bluetongue în zonele actualmente libere de boală cum  este şi judeţul Arad.

Facebook Comments