Ce cauzează tulburările de somn

by Cristian Dobre

Totul despre tulburările de somn

Tulburările de somn reprezintă un grup de afecțiuni care influențează capacitatea de a dormi bine în mod regulat. Fie că sunt cauzate de o problemă de sănătate sau de un stres prea mare, tulburările de somn sunt din ce în ce mai frecvente.

Majoritatea oamenilor se confruntă ocazional cu probleme de somn din cauza stresului, a programului agitat de la muncă sau a altor influențe externe. Însă când aceste probleme încep să apară în mod regulat și interferează cu viața de zi cu zi, se poate vorbi de o tulburare de somn. Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra energiei, stării de spirit, concentrării și sănătății generale.

În unele cazuri, tulburările de somn pot fi un simptom al unei alte afecțiuni fizice sau psihice și pot dispărea odată ce persoana tratează boala respectivă. Când tulburările de somn nu sunt cauzate de o altă afecțiune, tratamentul implică în mod normal o combinație de medicamente și modificări ale stilului de viață.

Care sunt simptomele tulburărilor de somn?

Simptomele pot diferi în funcție de gravitatea și tipul tulburării de somn, dar semnele generale includ:

  • dificultatea de a adormi
  • oboseală în timpul zilei
  • iritabilitate sau anxietate
  • lipsă de concentrare
  • depresie.

Ce cauzează tulburările de somn?

Există multe afecțiuni, boli și tulburări care pot provoca probleme cu somnul. În multe cazuri, tulburările de somn se dezvoltă ca urmare a unei probleme de sănătate de bază, precum:

Alergiile și problemele respiratorii
Alergiile, răcelile și infecțiile sistemului respirator pot îngreuna respirația pe timpul nopții. Incapacitatea de a respira pe nas poate provoca, de asemenea, un somn tulburat.

Nocturia
Nocturia sau urinarea frecventă poate perturba somnul, persoana afectată trezindu-se în timpul nopții pentru a merge la baie. Dezechilibrele hormonale și bolile tractului urinar pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni.

Durerea cronică
Durerea constantă poate îngreuna adormirea sau persoana se poate trezi imediat după ce a adormit. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerii cronice includ: artrita, sindromul oboselii cronice, fibromialgia, boala inflamatorie intestinală, dureri de cap persistente, durere de spate continuă. În unele cazuri, durerea cronică poate fi chiar agravată de tulburările de somn.

Stresul și anxietatea
Stresul și anxietatea au adesea un impact negativ asupra calității somnului, persoana afectată având dificultăți la adormire. Coșmarurile, vorbitul în somn sau somnambulismul pot perturba, de asemenea, somnul.

Tipuri de tulburări de somn

Există numeroase tipuri de tulburări de somn:

Insomnia

Insomnia se referă la incapacitatea de a adormi sau de a rămâne adormit. Poate fi cauzată de stres și anxietate, hormoni, probleme digestive sau schimbarea fusului orar. Poate fi, de asemenea, un simptom al unei alte afecțiuni. Insomnia poate fi foarte problematică pentru starea generală de sănătate și pentru calitatea vieții, putând provoca depresie, dificultăți de concentrare, iritabilitate, creștere în greutate și afectând munca sau performanțele școlare. Insomnia poate fi cronică (atunci când se întâmplă regulat timp de cel puțin o lună), intermitentă (când apare periodic) sau trecătoare (când insomnia durează doar câteva nopți la un moment dat).

Apneea în somn

Apneea în somn se caracterizează prin pauze în respirație în timpul somnului și este o afecțiune medicală gravă, care determină organismul să consume mai puțin oxigen. De asemenea, poate declanșa trezirea în timpul nopții.

Parasomniile

Parasomniile reprezintă o clasă de tulburări ale somnului care provoacă mișcări și comportamente anormale în timpul somnului: somnambulism, vorbit sau gemut în somn, coșmaruri, udarea patului (în cazul copiilor), bruxismul (încleștarea maxilarului sau scrâșnitul dinților).

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite este o nevoie copleșitoare de a mișca frecvent picioarele. Această nevoie este uneori însoțită de o senzație de furnicături la nivelul picioarelor. Simptomele pot apărea în timpul zilei, dar sunt mai frecvente noaptea. Sindromul este adesea asociat cu anumite afecțiuni de sănătate, inclusiv ADHD și boala Parkinson, dar cauza exactă nu este întotdeauna cunoscută.

Narcolepsia

Narcolepsia se caracterizează prin „atacuri de somn” care apar în timpul zilei. Persoana afectată se simte brusc extrem de obosită și adoarme fără avertisment. Tulburarea poate provoca paralizia somnului (persoana este incapabilă să se miște imediat după trezire). Deși narcolepsia poate să fie de sine stătătoare, este asociată și cu anumite tulburări neurologice, precum scleroza multiplă.

Cum sunt diagnosticate tulburările de somn?

Medicul strânge informații despre simptomele și istoricul medical al pacientului. Apoi, solicită diverse teste, precum polisomnografia (evaluează nivelul de oxigen, mișcările corpului și undele creierului), electroencefalograma (evaluează activitatea electrică în creier și detectează eventualele probleme) sau o testare genetică a sângelui.

Cum sunt tratate tulburările de somn?

Tratamentul pentru tulburările de somn variază în funcție de tip și de cauză, dar include, în general, o combinație de medicamente și modificări ale stilului de viață. Tratamentul medical presupune administrarea unor somnifere, suplimente de melatonină, medicamente pentru alergii sau pentru orice probleme de sănătate existente sau utilizarea unei protecții dentare (în caz de bruxism) ori a unui aparat respirator (de obicei pentru apnee în somn).

Pentru tratarea tulburărilor de somn, ar trebui luate în considerare și modificări ale stilului de viață:

  • încorporarea mai multor legume și a peștelui în alimentația zilnică și reducerea aportului de zahăr
  • reducerea stresului și a anxietății prin exerciții fizice
  • crearea și respectarea unui program de somn, cu trezire și culcare la aceeași oră zilnic
  • mai puțină apă înainte de culcare
  • limitarea aportului de cofeină, în special după ora 15:00 sau seara
  • limitarea consumului de tutun și alcool
  • cine ușoare, cu 2-3 ore înainte de culcare (o supă de legume, un iaurt).

Sursa: doc.ro

Facebook Comments