Ce cauzează poluarea aerului din interiorul locuinței

by Cristian Dobre

Ai crede ca aerul din casa e mult mai curat decat cel de afara, care-i contaminat cu gaze de esapament, praf si tot felul de alti poluanti nocivi pentru sanatate. Adevarul este insa ca, desi nu-ti dai seama, si casa ta poate ascunde un aer la fel de contaminat, iar poluarea de interior poate cauza tot felul de neplaceri, de la iritatia cailor nazale si a ochilor, astm, dureri de cap, ameteala si oboseala. Pe termen lung, aceasta poate cauza probleme chiar mai serioase, poate chiar cancer si boli de plamani si de inima.

Ce cauzeaza poluarea de interior? Mucegaiul, nivelul ridicat de ozon, fumul de tigara sau cel provenit de la aparatele de gatit. Si compusii organici volatili – care se gasesc in spray-urile cu aerosoli, covoare, vopsele si adezivi – contribuie intr-o destul de mare masura. Alti contaminanti din locuinta declanseaza reactii alergice: parul de animale si acarienii sunt printre cei mai des intalniti alergeni de interior. Si alergenii din plante, precum polenul, iti afecteaza sanatatea.

Un aspirator cu filtru HEPA este ideal. O alta alternativa ideala este aspiratorul cu punga dubla – una special creata pentru alergeni. Aspiratoarele fara punga nu sunt o optiune buna pentru ca, desi aduna murdaria si praful, nu rezolva problema alergenilor.

Foloseste un dezumidificator.Acarienii tind sa se inmulteasca in mediile calde si umede (la fel si mucegaiul); un dezumidificator mentine nivelul umiditatii din locuinta undeva la 30-60 de procente.

Investeste intr-o saltea buna. O saltea si cateva protectii de perne special create pentru a tine departe acarienii sunt o buna investitie pentru sanatate. De asemenea, spala cearsaful o data pe saptamana si toate asternuturile o data pe luna.

Nu intra niciodata incaltat in casa. Asa minimizezi cantitatea de alergeni pe care o aduci cu tine de afara. Indicat ar fi sa-ti pui imediat pantofii intr-un dulap inchis, sa te dezbraci de hainele de peste zi imediat ce ai intrat in casa si sa le pui in cosul cu rufe pentru spalat.

Investeste intr-un purificator de aer. Te scapa de foarte multi poluanti de interior: mucegai, fum de tigara, alergeni si aburul de la gatit sau de la produsele de curatenie. Ideal ar fi sa nu permiti fumatul in casa – nu e nevoie sa-ti mai spun de ce este o idee buna pentru sanatate. Si deschide geamurile sau da drumul la ventilator atunci cand gatesti sau iti faci dus.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments