Ce ar trebui să știi când cumperi o conservă de ton

by Dana B.

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 33 conserve de ton, iar concluziile sunt îngrijorătoare.

Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să facă achiziții în cunoștință de cauză.

Studiul, realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, relevă că una din două conserve de ton este contaminat cu Cesiu 137.

Mai mult, 40% din conservele de ton analizate sunt fie etichetate greșit, fie nu conțin suficiente informații pentru consumatori, iar la 2 din 5 conserve de ton nu este menționată, pe eticheta, zona de pescuit!

Femeile însărcinate, persoanele în vârstă cu boli cronice și copiii trebuie să evite consumul de ton în conservă din cauza conținutului de metale grele (plumb, cadmiu și mercur).

Conservele de ton analizate provin din mai multe țări: 30% din Thailanda, 21% din Filipine, 15% din Spania, 6% din Ecuador, 6% din Cote D Ivoire, 3% din Bulgaria, 3% din Vietnam, 3% din Ghana, 3% din Seychelle, 3% din Mauritius, 3% din Grecia şi 3% din Italia.

64% dintre conservele analizate au în compoziție ulei vegetal, dintre care:

– la un procent de 15% nu se specifică tipul de ulei vegetal;
– 3% folosesc ulei de rapiță;
– 18% folosesc ulei de floarea soarelui;
– 15% folosesc ulei de soia.

Specia de ton folosită la fabricarea conservei:

– 55% folosesc Katsuwonus pelamis;

– 27% nu declară specia de ton ;

– 15% folosesc Ton Albacora;

– 3% folosesc Ton Tonggol;

Cantitatea de ton din conservele analizate variază între 60% și 70,5% din cantitatea netă a conservei.

Doar 61% dintre producători declară zona de unde a fost pescuit peștele, după cum urmează:

– 37% în zona FAO 71;

– 12% în zona FAO 51;

– 6% în zona FAO 77/78;

– 6% în zona FAO 87.

Valoarea energetică per 100 g produs variază astfel:

– între 70 kcal şi 118 kcal pentru conservele de ton în suc propriu;

– între 132 kcal şi 496 kcal pentru conservele de ton în ulei vegetal, respectiv ulei vegetal şi saramură.

Cantitatea de proteină din 100 g produs variază între 13 g și 27 g. De menționat faptul că valorile ridicate de proteine din unele tipuri de conserve de ton sunt date şi de către proteinele de origine vegetală din uleiurile vegetale folosite în unele rețete; cantitatea de lipide din 100 g produs variază între 0,2g și 35 g. Maximele sunt date de uleiurile folosite în rețetele unor producători; cantitatea de sare din 100 g produs variază între 0,17 g şi 1,8 grame.

 

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments