Ce alimente pot provoca dureri articulare

by Cristian Dobre

Fie ca suferi de o boala precum artroza ori artrita, fie ca nu ai nicio boala care iti afectează articulatiile, ci doar o sensibilitate a acestora, e important sa stii ca o serie de alimente iti agraveaza problema fara ca tu sa ai habar.

Durerile articulare iti afecteaza stilul de viata, determinandu-te sa renunti la activitati care iti faceau inainte placere. Pentru a preveni instalarea acestor dureri, trebuie sa stii ca unele alimente dintre cele pe care le consumi iti provoaca dureri articulare.

Alimentele care iti provoaca dureri articulare

Rosiile – se stie despre rosii ca au proprietati antiinflamatoare, insa studiile facute in ultimii ani au dovedit ca acestea declanseaza durerile articulare in cazul pacientilor suferinzi de artrita. Cantitatea mare de acid uric din rosii este vinovata pentru acest lucru. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti dfinitiv la consumul de rosii, ci ca trebuie sa il limitezi.

Floarea soarelui, soia si porumbul – acizii grasi Omega-6 consumati in exces pot, de asemenea, sa cauzeze inflamatii la nivelul articulatiilor, deci si dureri articulare. Oamenii de stiinta sfatuiesc in special persoanele care sufera de artrita reumatoida sa scada cantitatea consumata de floarea soarelui, soia si porumb pentru a limita aportul de acizi grasi Omega-6. Alte alimente care contin acizi grasi Omega-6 sunt: margarina, galbenusul de ou, carnea si alimentele prajite.

Sucurile bogate in zahar – consumul de zahar nu numai ca te predispune la boli cardiace si diabet, insa elibereaza si citokine, moleculele proteice care au un rol important in declansarea inflamatiilor. Un studiu a scos la oveala faptul ca femeile care consuma suc zilnic au un risc cu 63% mai mare de a dezvolta artrita comparativ cu femeile care nu consuma suc indulcit.

Alimentele prajite si procesate – studiile facute recent au scos la iveala faptul ca eliminarea alimentelor prajite si procesate din dieta ajuta organismul sa isi concentreze fortele pe inflamatia aparuta la nivel articular,  resusind astfel sa  estompeze sau sa scada nivelul de  inflamatie locala, altfel organsimul concentrandu-se in contracararea ravagiilor facute de alimnetele nesanatoase la nivel intestinal. Inlocuieste alimentele prajite si procesate din dieta cu preparate sanatoase, gatite usor, la abur, cuptor si de preferat. de provenienta organica.

Produsele lactate – proteinele din produsele lactate contribuie si ele la durerile articulare. Incearca sa inlocuiesti proteinele din produsele lactate si carne cu proteinele de origine vegetala precum cele din spanac, linte, quinoa, tofu, fasole sau tofu.

Sarea – sarea in exces declanseaza inflamarea articulatiilor. Produsele procesate din comert contin cantitati mari de sare, ceea ce inseamna ca trebuie sa renuntam la acestea pentru a putea controla cantitatea de sare consumata. Citeste intotdeauna eticheta unui produs inainte de a-l cumpara si redu consumul de sare. Poti inlocui sarea cu ierburi aromatice, care ofera gust preparatelor fara a avea efecte secundare.

Asa cum exista alimente care declanseaza dureri articulare, exista si alimente care le previn si ajuta chiar si la ameliorarea acestora precum: pestele, uleiurile vegetale, broccoli-ul, ciresele, citricele, fasolea dar si ceaiul verde.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments