Cauzele și simptomele hipertensiunii arteriale

by Cristian Dobre

Sodiul si potasiul pot fi vinovati de cresterea tensiunii arteriale. Consumul excesiv de sodiu (din sarea de masa) combinat cu o dieta saraca in potasiu reprezinta o cauza comuna a aparitiei hipertensiunii arteriale. Numeroase studii au aratat ca doar restrictia de sodiu nu îmbunatateste controlul tensiunii arteriale si ca trebuie, de asemenea, sa avem o dieta cu un aport ridicat de potasiu.

În societatea noastra, doar 5 la suta din aportul de sodiu vine din ingrediente naturale din produsele alimentare. In general, alimentele semipreparate (in special mezelurile) contribuie cu 45 la suta la aportul nostru zilnic de sodiu, 45 la suta se adauga în bucatarie si 5 procente se adauga ca un condiment. Recomandabil ar fi insa sa ne luam tot necesarul de sodiu din alimentele naturale, din fructe si legume. Stramosii nostri nu mancau mezeluri, nu adaugau sare in bucate, nu foloseau atat de mult sarea ca si conservant pe cat o folosim noi astazi.

Majoritatea americanilor au o rata a ingestiei sodiu-la-potasiu mai mare de 2:1, în sensul ca cei mai multi oameni ingera de doua ori mai mult sodiu decat potasiu. Cercetatorii recomanda un regim alimentar cu un raport sodiu-la-potasiu de mai putin de 1:5 pentru mentinerea starii de sanatate!

Mai multe studii arata ca suplimentele de potasiu pot produce reduceri semnificative a tensiunii arteriale la subiectii hipertensivi. suplimentele de potasiu pot fi deosebit de utile în tratamentul hipertensiunii arteriale in special la persoanele cu varsta de peste saizeci si cinci de ani, care deseori nu raspund în totalitate la medicamentele de scadere a presiunii sangelui. Atentie: Discutati cu medicul dumneavoastra înainte de a lua suplimente alimentare de potasiu. Persoanele cu boli de rinichi nu reactioneaza bine aportului de potasiu si sunt susceptibile de tulburari cardiace si alte consecinte precum toxicitate data de potasiu.

Studiile clinice si epidemiologice au descoperit numeroase legaturi între tensiunea arteriala crescuta si consumul inadecvat de calciu, magneziu si vitamina C. Grasimi saturate. Un aport mare de grasimi saturate a fost in mod clar legat de nivelurile ridicate de colesterol si ateroscleroza. Aceste grasimi rele si grele se incorporeaza în peretii vaselor de sange care apoi isi pierd elasticitatea.

Studiile pe diverse populatii au demonstrat ca persoanele care consuma un regim alimentar bogat in grasimi esentiale Omega-3 din peste sau legume au cea mai scazuta incidenta de boli cardiovasculare. In schimb, cei care consuma foarte putine grasimi esentiale Omega 3 au cel mai înalt grad de boli cardiovasculare. Peste 60 de studii dublu-orb au demonstrat ca suplimentele de ulei de peste sfiind foarte bune surse de omega-3 grasimi esentiale sunt extrem de eficiente în scaderea tensiunii arteriale.

Consumul de fibre alimentare reprezinta un factor cheie pentru controlul nivelului de lipide din sange si al zaharului. O dieta cu un aport scazut de fibra alimentara este din pacate asociata cu ateroscleroza (întarire a arterelor). Cofeina (si nicotina – un alt motiv pentru a nu fuma) este un stimulent care provoaca organismului un stres eliberand rapid hormoni care ridica tensiunea arteriala. La persoanele sensibile, chiar si consumul moderat de alcool determina o crestere abrupta a zaharului în sange si cresterea productiei de radicali liberi care deteriorareza arterele si pot contribui la cresterea cronica a tensiunii arteriale.

Vitamina C si flavonoidele ajuta in scaderea tensiunii arteriale si protejeaza vasele de sange. Dintre toate antioxidantii solubili in grasime, vitamina E poate oferi cea mai mare protectie împotriva alterarii arterelor pentru ca este usor încorporata în moleculele de colesterol LDL si astfel impiedica producerea de daune. Vitamina E nu numai ca reduce peroxidarea LDL, dar inhiba agregarea excesiva a trombocitelor, cresterea nivelului de colesterol HDL si altele.

Desi CoQ10 poate fi sintetizata în organism, deficitul a fost depistat la 39% dintre pacientii cu hipertensiune arteriala. În mai multe studii s-a dovedit ca Coenzima Q10 a micsorat tensiunea arteriala cu aproximativ 10% (dupa patru pana la douasprezece saptamani de tratament). Coenzima Q10 are proprietati antioxidante care coboara tensiunea arteriala prin scaderea nivelului de colesterol si stabilizarea sistemului vascular.

Vitamina B3 (niacin) este extrem de importanta pentru controlul nivelului lipidelor din sange, precum si pentru buna functionare a metabolismului de glucide si grasimi. toate vitaminele din complexul B ajuta la mentinerea normala a tensiunii arteriale. acestea sunt, de asemenea, necesare pentru corpul nostru pentru metaboliza homocisteina in compusi utili. Acidul folic (numit si folat) este un element esential care, printre altele, ajuta la elasticitatea vaselor sanguine.

 

Sursa: sanatatea.bzi.ro

Facebook Comments