CATEVA SUTE DE PERSOANE AU PARTICIPAT LA DESCHIDEREA FESTIVITATILOR DE 1 DECEMBRIE LA ALBA IULIA

by Andreea Radu

Manifestările prilejuite de împlinirea a 96 de ani de la Marea Unire din 1918 și de aniversarea Zilei Naționale au debutat luni, la Alba Iulia, în prezența a aproximativ 300 de persoane, autorități locale și județene, parlamentari și europarlamentari, cu un ceremonial de depuneri de coroane la statuile lui I. I.C. Brătianu și Iuliu Maniu.

În acordurile Imnului național și ale Imnului Eroilor, au fost depuse coroane de flori din partea Președinție, Senatului, Camerei Deputaților, Guvernului și Instituției Prefectului Județului Alba, a Ministerului Afacerilor Externe, Academiei Române și ASTRA, Consiliului Județean Alba și Primăriei Alba Iulia, precum și a Asociației Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. De asemenea au fost depuse coroane de flori de către partidele politice: PSD-PC-UNPR, PNL, PP-DD, PMP, PNȚCD și PRM.

Manifestările oficiale vor continua cu depuneri de coroane la busturile primilor suverani ai României Mari, Ferdinand și Maria, aflate în fața Catedralei Reîntregirii, și la statuia ecvestră a primului unificator al celor trei provincii românești, Mihai Viteazul. De asemenea, jerbe de flori vor fi depuse și la busturile făuritorilor Unirii, aflate în zona Sălii Unirii, fosta Casină Militară în care, în urmă cu 96 de ani, cei 1.228 de delegați au votat unirea Transilvaniei cu România.

Tot la Sala Unirii, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, va fi gazda unui alt moment nelipsit din programul festivităților desfășurate de 1 Decembrie la Alba Iulia, respectiv primirea soliilor din cetățile de scaun, Târgoviște și Suceava, care vor transmite mesajul românilor din Muntenia și Moldova.

Un sobor de preoți și ierarhi va oficia un Te Deum, în acest sens fiind amenajat un podium în fața Catedralei Reîntregirii, de unde, după cuvântul arhiepiscopului ortodox Irineu, vor susține discursuri, potrivit organizatorilor, președintele ales, Klaus Iohannis, și primarul Mircea Hava. Este pentru prima dată în ultimii doisprezece ani când oficialitățile vor lua cuvântul în cadrul acestui moment.

Unul din cele mai așteptate momente ale festivităților este parada militară, care se va desfășura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la care vor participa 860 de militari și zeci de echipamente aparținând atât MApN, cât și MAI. Ceremonialul militar va fi asigurat de efective ale Diviziei 4 Infanterie — Batalionul 811 Infanterie ‘Dragonii Transilvanie’ Dej, Batalionul 317 Cercetare ‘Vlădeasa’, Batalionul 814 Tancuri ‘Mihai Vodă’ Turda, Batalionul 26 Vânători de Munte ‘Avram Iancu’ Brad, Batalionul 55 Apărare Antiaeriană ‘Someș’ Dej, Batalionul 136 Geniu ‘Apulum’ Alba Iulia, precum și detașamente ale Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu’ Sibiu, Colegiului Național Militar ‘Mihai Viteazul’ Alba Iulia, Jandarmeriei Alba, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba și Școlii de Agenți de Poliție ‘Septimiu Mureșan’ Cluj Napoca.

Blocul de paradă al tehnicii militare va fi constituit din transportoare amfibii blindate B-33 ‘Zimbrul’, transportoare amfibii blindate de cercetare model 1979, transportoare amfibii blindate cu aruncător calibru 82 mm, autocamioane DAC 665 T, mașini de luptă din cadrul complexului de Rachete Antiaeriene OSA-AKM, instalații de aruncătoare proiectile reactive, calibru 122 mm, vehicule Uro Vamtac, autospeciale din dotarea Batalionului 136 Geniu, câte o autospecială transport șalupă ST-270, pentru descarcerări grele, SMURD tip B2 și de Intervenție Pirotehnică. La paradă va participa și o formație de zbor cu trei aeronave luptă MIG-21 Lancer din dotarea Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

Comandantul paradei este generalul de brigadă Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’.

După 1989, au fost organizate doar trei parade militare la Alba Iulia de 1 Decembrie, respectiv în 1997, în 2004 și în 2005, iar în 2007 și 2008 a avut loc doar câte o defilare militară. În 2011, a fost pentru prima dată când de Ziua Națională a României a fost organizată o defilare a forțelor MAI.

Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, unde va avea loc masa populară, unde vor fi distribuite șase mii de caserole cu friptură și cârnați, va găzdui și un spectacol de muzică populară, ‘Cânt și suflet românesc’, cu participarea lui Traian Jurchelea și Ansamblul ‘Cununița’ al Universității de Vest ‘Vasile Goldiș’ Arad, Gheorghe Roșoga și Ansamblul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, Aneta Stan, Maria Șălaru și Ansamblul ‘Arcanul’ al Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava, Leontina Fărcaș și Muguri de Tezaur, Mirela Mănescu, Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu.

Tot în Latura de Vest va avea loc o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni, desfășurată sub genericul ‘Uniți sub tricolor’, precum și o lansare de lampioane și realizarea unui scris uman, constituit din cercetași, ‘Pe-al nostru steag e scris Unire’.

Același spațiu va găzdui și recitalurile susținute de Delia și Andra, un spectacol de lasere și unul de focuri de artificii tricolore.

Peste 250 de jandarmi și peste 170 de polițiști se vor afla în misiune de 1 Decembrie, pentru buna desfășurare a manifestărilor dedicate Zilei Naționale și pentru crearea unui climat de liniște și siguranță publică.

Peste 520.000 de lei au fost alocați de Consiliul Județean Alba și Primăria Alba Iulia pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României și împlinirii a 96 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments