Câteva recomandări pentru ochi sănătoși

by Cristian Dobre

Mulți dintre noi cred adesea că problemele de vedere apar pe fondul înaintării în vârstă. Există câteva lucruri pe care obișnuim să le facem și care ne afectează vederea – de la adormirea cu lentilele de contact, până la utilizarea produselor vechi de machiaj. Nu e de mirare că ne trezim cu probleme oftalmologice diverse, precum conjunctivita, sindromul de ochi uscați, înroșirea ochilor. 

Așa că m-am gândit ca azi să-ți vorbesc despre cum poți să eviți astfel de probleme, din ce în ce mai frecvente.

Adoptă  o dietă sănătoasă, echilibrată. Cred că toți suntem familiarizați cu îndemnul „Mănâncă morcovi ca să nu ai probleme cu vederea”, datorită betacarotenului.  Însă nu doar aceste legume sunt benefice pentru vedere. Legumele cu frunze verzi, gălbenușul, fructele mov, precum afinele sau prunele conțin antioxidanți (luteină și zeaxantină) care pot reduce riscul de dezvoltare a degenerescenţei maculare şi a cataractei. Creşterea aportului de luteină și zeaxantină se poate face și prin administarea nutraceuticului UnoCardio Active Mind. Acest complex nutraceutic este recomandat adulților, dar și copiilor, începând cu vârsta de 14 ani.

Ar mai trebui să știi și că acizii grași Omega-3, care se găsesc în ton sau în somon, ne protejează vederea. Dacă nu reușești să consumi pește de două ori pe săptămână, suplimentele ar fi o soluție. Nutraceuticul UnoCardio 1000 + Vitamin D 1000, de pe www.health-shop.com, conține o cantitate impresionantă de 1.200 mg de Omega-3 pur din pește de mare adâncime și oferă un mix de 5 beneficii esențiale pentru sănătate: inimă și oase mai puternice, sistem imunitar alert, vedere îmbunătățită și bună-dispoziție.

Menține-ți greutatea. Să fii supraponderal crește riscul de a dezvolta diabet și implicit de a avea retinopatie diabetică sau glaucom. Așa că, încearcă să faci mișcare în fiecare zi.

Poartă ochelari de soare. Expunerea la soare poate deteriora ochii și poate crește riscul de cataractă și degenerescență maculară, pe măsură ce înaintezi în vârstă. Cum îi alegi? Ca să fii sigur că ești protejat, aceștia trebuie să aibă lentile cât mai mari, colorate, cu un filtru anti-UV. De altfel, asigură-te că pe brațele ochelarilor există marcajul CE, adică este un produs în conformitate cu specificațiile Uniunii Europene privind siguranța și sănătatea consumatorului.

Renunță la fumat. Acest viciu poate deteriora nervul optic și poate crește riscul de a dezvolta boli oculare, cum ar fi cataracta.

Dacă porți lentile de contact, curăță lentilele de contact întocmai cum ți-a explicat medicul oftalmolog, spală-te foarte bine pe mâine înainte de a le pune și înainte de a le scoate și dezinfectează lentilele de contact în mod corespunzător, potrivit indicațiilor producătorului. În felul acesta, previi apariția infecțiilor oculare. De altfel, la finalul zilei, renunță la lentilele de contact. Purtarea acestora peste noapte favorizează apariția ulcerului cornean, afecțiune care se manifestă prin vedere neclară, roșeață și mâncărimi la nivelul ochilor și apariția unei pete albe pe cornee.

Demachiază-te în fiecare zi. După o zi lungă și obositoare, poți fi tentată să adormi fără să te mai demachiezi. Ai mare grijă! Particulele mici din produsele cosmetice pot ajunge în ochi și să provoace iritații. Așa că fă-ți timp ca seara, înainte de culcare, să-ți cureți foarte bine tenul și pleoapele.

Aproape că nu există persoană care să nu se fi confruntat vreodată cu simptome specifice sindromului de ochi uscat. Acesta apare atunci când glandele lacrimale produc o cantitate mică de lacrimi pentru a lubrifia în mod corespunzător ochii. Expunerea prelungită la aer condiționat, la ecranul telefonului mobil, cât și reducerea frecvenței clipitului (atunci când lucrezi mult la calculator sau atunci când porți lentile de contact) ori condusul pe distanțe lungi sunt factori care favorizează apariția sindromului de ochi uscat. Tratamentul pentru ochi uscați include lubrifierea ochilor cu lacrimi artificiale.

Pentru o igienă oculară cotidiană, poți folosi șervețele din bumbac natural îmbibate cu o soluție de extracte vegetale, antiinflamatorii, antimicrobiene (extract de Echinacea, acid gliciretic) și antiedemice (bromelină), care curăță în profunzime.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments