Câteva dintre ”secretele” somnambulismului

by Dana B.

Cu totii stim ca somnul este menit sa ne odihneasca mintea si trupul, fie ca vorbim despre oameni sau animale. Un rol important in aceasta refacere il joaca, spun cercetatorii, visele. Ele ne permit adesea sa fim interpretii celor mai diverse si fanteziste scenarii. Totul, insa, intre asternuturi, fara ca trupurile sa ni se miste prea mult decat, rareori, in unele zvacniri spasmodice.

Dar acest lucru nu caracterizeaza chiar 100% din populatie. Mai exista si acea categorie de oameni care, din motive doar presupuse momentan, isi parasesc, inconstienti, culcusul in timpul procesului oniric si, asemenea unor zombii, executa firesc si implacabil diferite actiuni rezervate starii de veghe.

Acestia sunt somnambulii si nu lipsesc exemplele de cazuri cand astfel de oameni au facut sex in timpul somnului si chiar au comis crime. Chiar se intampla. Exista nenumarate povesti cu somnambuli care s-au trezit, la propriu, dezbracati in curtile caselor lor sau chiar in locuri mai indepartate. Conform unor sondaje, se pare ca intre 1 si 15% din populatie este predispusa somnambulismului, disfunctie a somnului ce presupune angajarea unei persoane, fara a fi treaza, in actiuni nefiresti. Dar ce anume provoaca acest fenomen si care sunt mijloacele prin care el poate fi controlat? Stiinta este inca confuza.

Cineva care merge în somn la scurt timp după ce a adormit experimentează un stadiu de somn total diferit față de cineva care se comportă la fel mai târziu în noapte. De obicei, somnambulismul  se manifestă mai ales după prima jumătate a nopții, pe parcursul celui de-al treilea sau al patrulea stadiu de somn, când  persoana se află într-o fază non REM. Dacă fenomenul are loc în faza REM, atunci el nu se mai numește somnambulism, ci o tulburare a somnului REM, în care persoana respectivă se comportă conform viselor avute. În acest caz, trebuie consultat medicul, deoarece poate fi un semn al unei boli neurodegenerative.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments