Câte tipuri de credite există pentru persoane fizice

by Florian Popa

Creditarea persoanelor fizice reprezintă unul dintre principalele obiecte de activitate ale instituțiilor bancare și nebancare. Potențialii finanțatori chiar concurează între ei pentru atragerea cât mai multor clienți, drept urmare în ofertele lor au apărut diferite tipuri de credite ce pot fi alese în funcție de scop, necesitate, sumă sau nivel de îndatorare. Provocările financiare din ultimii ani s-au transformat într-o adevărată încercare pentru mulți dintre noi, astfel că oamenii au apelat tot mai des la împrumuturi. Cu siguranță creditele bancare și nebancare sunt o soluție optimă pentru diferite situații, însă înainte de a le contracta este esențial să știi care sunt opțiunile tale și ce criterii au acestea. Descoperă mai departe tipurile de credite care sunt destinate persoanelor fizice:

Credite pentru consum

Aproape fiecare persoană a efectuat o cerere de împrumut bani, doar cu buletinul, cel puțin o dată în viață. Ei bine, acela a fost momentul aplicării pentru un credit de consum, aceste variante de împrumuturi doar pe baza cărții de identitate încă fiind preferatele clienților persoane fizice. În general, termenul de “credit de consum” cuprinde un spectru larg de împrumuturi cu destinații diferite. Persoanele fizice care aleg creditele de nevoi personale nu trebuie să-și nominalizeze scopul față de creditor. Achitarea cheltuielilor neprevăzute, renovarea locuinței, cumpărarea unor articole de mobilier sau multe alte acțiuni asemănătoare pot fi un motiv pentru solicitarea unui împrumut de consum. Creditele de nevoi personale sunt cu sau fără ipotecă, dobândă fixă ori variabilă și se acordă pentru o perioadă de maxim 5 ani.

În această categorie găsim totuși și împrumuturi cu scop precis, ca de exemplu credite auto, credite pentru studii, credite pentru nevoi medicale, credite pentru călătorii sau credite pentru construcții. Produsele bancare și nebancare sunt foarte diverse și încearcă să răspundă cât mai bine nevoilor personale specifice ale persoanelor fizice. Descoperitul de cont, de asemenea, se poate considera și el un credit de consum întrucât permite beneficiarului să cheltuiască peste nivelul câștigului său lunar.

Credite imobiliare sau ipotecare

Aceste împrumuturi se acordă clienților persoane fizice pentru cumpărarea unei locuințe, dar și pentru construcția acesteia. În cazul creditului ipotecar, garanția reprezintă ipoteca asupra imobilului achiziționat, ceea ce înseamnă că nu poate fi acordat și pentru o construcție viitoare întrucât bunul nu există. În schimb, creditul imobiliar se poate garanta atât cu casa ce va fi cumpărată cât și cu alte tipuri de garanții, cum ar fi giranți ori un alt imobil. Totodată, se consideră că printr-un împrumut imobiliar se pot finanța și construcțiile de imobile.

Spre deosebire de creditele pentru consum, cele imobiliare sau ipotecare au o valoare mult mai mare și se acordă pentru o perioadă de cel mult 30 de ani. Persoanele fizice care solicită un astfel de împrumut trebuie să achite și un avans de minim 5%, însă procentul poate fi diferit de la un finanțator la altul.

Credite de refinanțare

Chiar dacă reprezintă tot un fel de credite pentru consum, acestea pot fi menționate separat deoarece sunt destinate plății altor tipuri de obligații contractuale financiare. Mai exact, persoanele fizice iau împrumuturi de refinanțare ca să achite diferite credite pentru nevoi personale realizate anterior, cu o valoare mai mică sau ca să-și plătească o parte dintr-un credit imobiliar/ipotecar. Mai exact, beneficiarii scapă de stresul administrării mai multor împrumuturi ori de plata unor dobânzi prea mari și le achită pe toate, iar ulterior rămân cu un singur credit, respectiv cel de refinanțare.

 

Instituțiile de credit le oferă persoanelor fizice o mulțime de variante pentru accesarea unui credit cât mai avantajos și potrivit nevoilor acestora. Totuși, împrumuturile ne aduc tuturor în atenție importanța unei decizii bine chibzuite. Iar asta înseamnă că înainte de contractarea unui credit este esențială o analiză serioasă a ofertelor disponibile și menținerea unui nivel de îndatorare acceptabil pentru a putea face față dobânzilor și ratelor lunare.

Facebook Comments