Cătălin Mihalache (USR): ”Prefectul PSD justifică ignorarea legii”

by Andreea Radu

Cătălin Mihalache, avocat – USR Arad, susține că  ”Prefectura Arad, reprezentantul în teritoriu al guvernării PSD, girează încălcarea de către administrația Falcă a obligațiilor privitoare la transparența în procesul decizional, dovedind o înclinație similară pentru modul discreționar și autoritar de administrare.

Amintim cetățenilor că USR Arad a derulat o campanie împotriva majorării cu 25% a impozitelor de către administrația locală, campanie care a condus la revenirea taxelor la valorile de anul trecut. În cadrul acestui demers, hotărârea prin care au fost majorate taxele in luna decembrie 2017, a fost atacată prin depunerea unei plângeri prealabile, care reclama nerespectarea termenului prevăzut de legea transparenței. O copie a documentului a fost depusă, pentru informare, la Instituția Prefectului.

Deși majorarea de taxe fusese abrogată încă din luna ianuarie, la o lună după ce sesizarea a rămas fără obiect, prefectura Arad a ținut să aducă o justificare atât pentru încălcarea transparenței decizionale de către CLM Arad, cât și pentru lipsa de motivare a demersului de creștere a taxelor.

Instituția Prefectului ne-a explicat cum administrația Falcă nu era obligată să respecte termenul prevăzut de legea transparenței, invocând caracterul de ”urgență”, la care nici măcar inițiatorul proiectului nu a făcut referire. La niciun moment, fie la inițiere, fie la atunci când a fost reclamată nerespectarea celor 30 de zile de transparență, CLM Arad sau primarul nu au apelat la această justificare. Deși a fost în poziția de a fi doar informată cu privire la atacarea unui act al CLM Arad, prefectura s-a erijat în apărător al administrației locale, susținând politica netransparentă de luare a deciziilor, în loc să urmărească interesul cetățenilor. Acesta este un exemplu clar al modului în care instituțiile statului preferă să găsească o cale de a respinge cererile adresate de cetățeni, în loc să facă eforturi pentru a le proteja interesul.

Facebook Comments