Câtă cafea e bine să consumăm pe zi

by Cristian Dobre

O cafea dimineata, una la pranz si cate una cu ocazia fiecarei sedinte sau intalniri cu prietenii. Cafeaua pare sa fie cea mai buna sursa de energie, ne salveaza cand nu am reusit sa dormim suficient, iar pentru multi dintre noi este si un obicei. Nu ii simtim neaparat nevoia, dar suntem obisnuiti sa bem dimineata, atunci cand fumam sau cand ne vizitam cea mai buna prietena.

Cafeaua neagra, fara zahar sau lapte, este sanatoasa. Bogata in special in antioxidanti, ne poate ajuta sa fim mai sanatosi. Iar legatura cu cresterea energiei nu este un mit – cafeaua chiar ne ajuta sa fim mai alerti, mai atenti, mai plini de energie. Cafeaua reduce riscul de diabet, dementa, infarct miocardic, AVC si cancer de ficat si ne poate ajuta sa slabim.

Din cauza continutului de cofeina, excesul de cafea poate avea si efecte secundare: ameteli, bufeuri, insomnie, anxietate. Ca sa nu mai vorbim despre efectele secundare care apar atunci cand suferiti de anumite afectiuni in cazul carora cofeina nu este recomandata: hipertensiune, psoriazis si dermatita seboreica, reflux gastric etc.

Specialistii spun ca ar trebui sa ne limitam la 400 mg de cafeina pe zi. Daca preparam cafeaua cu o concentratie medie, asta inseamna maxim 5-6 cesti pe zi, sau daca beti cafeaua in cani mai mari, maxim 2-3 cani. Regula se aplica doar in cazul unui adult sanatos. Iar daca beti cafeaua concentrata, cum este varianta espresso, limitati-va la 3 cesti pe zi.

Cateva reguli pe care ar trebui sa le respecti:

  • Evita sa bei cafea dupa ora 5 dupa-amiaza, pentru a nu-ti induce stari de insomnie sau anxietate.
  • Urmareste mereu reactiile organismului – daca ai stari ne neliniste fara motiv, incearca sa bei mai putina cafea si vezi daca observi diferenta.
  • Daca suferi de anumite boli cronice, discuta cu medicul tau despre consumul de cafea; orice medic generalist sau nutrutionist care iti cunoaste istoricul medical te poate ajuta cu aceasta informatie; la diabetici, de exemplu, cofeina influenteaza nivelul zaharului in sange.
  • Cumpara cafea de calitate; chiar daca investesti putin mai mult, e mai bine sa stii ca trebuie sa controlezi doar efectele cafelei, nu si efectele colorantilor, aditivilor sau aromelor adaugate.
  • Nu adauga zahar sau lapte pentru a nu spori consumul de cofeina, fara sa-ti dai seama; daca totusi nu poti bea cafeaua neagra, incearca sa alegi variante mai sanatoase de inducitori; in plus, o cafea mai slaba te poate ajuta sa te obisnuiesti mai usor cu gustul.
  • Efectele cafelei trec dupa o anumita perioada, asa ca daca bei mai multa cafea, imparte consumul pe tot parcursul zilei; 2 cafele baute dintr-un foc dimineata iti vor da un boost foarte mare de energie, care va scadea rapid si dupa doar 3-4 ore te vei simti obosita si poti suferi chiar si de dureri de cap.

Atentionari si riscuri ale consumului excesiv de cafea

Atunci cand bem prea multa cafea, rezultatul poate sa fie aparitia unor efecte adverse si neplacute. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Oklahoma, cofeina poate cauza simptome precum cele ale anxietatii in cazul persoanelor normale, mai ales in cazul pacientilor vulnerabili, cum ar fi acele persoane cu afectiuni pre-existente.

In plus, spun oamenii de stiinta, consumul de cofeina este asociat cu simptomele depresiei din cauza unei teorii potrivit careia cofeina in sine determina schimbari de dispozitie.

Femeile care au in plan sa ramana insarcinate ar trebui sa fie atente in ceea ce priveste consumul de cafea. Cercetatorii de la Universitatea Nevada School of Medicine au raportat intr-un studiu ca, de fapt, cafeaua obisnuita ar putea reduce sansele ca o femeie sa ramana insarcinata.

Alte posibile riscuri ale consumului excesiv de cafea sunt:

  • cafeaua poate avea un efect negativ asupra sanatatii sistemului cardiovascular in cazul adultilor tineri, cu o forma usoara de hipertensiune
  • consumul de cafea poate perturba „ceasul intern” al organismului nostru.

Cafeaua contine nutrienti esentiali

Multi nutrienti din boabele de cafea reusesc sa ajunga si in cafeaua pe care ne-o preparam prin fierbere. O cana de cafea contine:

  • riboflavina sau vitamina B2
  • acid pantotenic sau vitamina B5
  • mangan si potasiu
  • magneziu si niacina sau vitamina B3.

Este cea mai buna sursa de antioxidanti din dieta omului modern

Pentru persoanele care au o dieta standard moderna, cafeaua poate fi unul dintre cele mai sanatoase aspecte din alimentatia de zi cu zi. Asta deoarece cafeaua este extrem de bogata in antioxidanti. Studiile arata ca multi oameni obtin mai multi antioxidanti de pe urma consumului de cafea decat de pe urma consumului combinat de fructe si de legume. De fapt, unii experti sunt de parere ca aceasta bautura, cafeaua, este una dintre cele mai sanatoase.

Cafeaua si sanatatea inimii

Cercetatorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) si cei de la Harvard School of Public Health au concluzionat in urma cu cativa ani ca un consum moderat de cafea protejeaza impotriva insuficientei cardiace. Insa ce intelegem prin consumul de cafea „cu moderatie”? Ei, bine, cercetatorii definesc moderatia ca fiind 2 cani pe zi, adica echivalentul a doua recipiente de 240 ml fiecare, pe zi.

Oamenii care au consumat mai mult de doua cani de cafea pe zi au avut un risc cu 11% mai mic de insuficienta cardiaca, in comparatie cu cei care nu consumau cafea, insa oamenii de stiinta subliniaza ca desi rezultatele cercetarii lor arata un posibil beneficiu al cafelei, lucrurile depind insa de cat de multa cafea bem pe zi.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments