Cât de periculoase pot fi toxiinfecțiile alimentare

by Cristian Dobre

Respectarea cu strictete a regulilor de igiena poate preveni aparitia unor boli foarte grave, destul de frecvente in sezonul de vara: toxiinfectiile alimentare. Toxiinfectiile si intoxicatiile alimentare sunt boli acute, care apar ca urmare a consumului de alimente contaminate cu microbi sau toxine microbiene, mai ales vara, in perioadele caniculare.

Principalele alimente care prezinta risc de producere de toxiinfectii alimentare (boli diareice in general) sunt carnea, pestele, laptele, ouale (indeosebi cele de rata), orice produs culinar preparat cu oua contaminate (prajituri, creme, inghetate, maioneze). Debutul bolii este brusc, dupa o incubatie scurta de cateva ore pana la 36 de ore, cu febra mare, frisoane, stare de rau general, greturi, varsaturi, dureri abdominale, diaree. in formele hipertoxice, bolnavul se deshidrateaza masiv si rapid, evolutia mergand spre stare de soc si deces. Mortalitatea este de 1-2%, afectand mai mult copiii mici, varstnicii si bolnavii cronic. Din gravitatea toxiinfectiilor alimentare ne dam seama de importanta care se cuvine s-o acordam masurilor de prevenire a lor.

Este necesara respectarea cu strictete a regulilor de igiena personala (indeosebi spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de masa si dupa folosirea toaletei). Vom acorda o atentie deosebita calitatii alimentelor pe care le consumam: vom cumpara doar carnea supusa controlului sanitar-veterinar, din magazine alimentare autorizate sanitar. Vom consuma alimente proaspete, iar carnea si ouale vor fi prelucrate termic corespunzator. Consumul oualor de rata se va face numai dupa prelucrarea termica prin fierbere timp de 10-15 minute. La fel de importante sunt si respectarea regulilor elementare de igiena a alimentelor, spalarea fructelor si a legumelor sub jet de apa potabila. Atentie la produsele vegetale care se cultiva uneori pe soluri improprii, irigate cu ape poluate menajer sau cu fecale.

Sper ca aceasta prezentare succinta a toxiinfectiilor sau intoxicatiilor alimentare sa va atraga atentia asupra importantei pe care este bine sa o acordam calitatii alimentelor consumate, pentru a ne bucura de o buna stare de sanatate, mai ales acum, in perioada vacantelor de vara!

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments