Cât de importantă este pentru bolnavii de inimă monitorizarea pulsului

by webeditor

Potrivit statisticilor, cei mai mulți români (peste 60%) mor din cauza bolilor cardiovasculare. O parte dintre aceste afecțiuni au ca principal simptom modificări de ritm cardiac (aritmii). De aceea, monitorizarea pulsului este importantă pentru prevenirea infarctului și accidentului vascular cerebral.

Ce sunt aritmiile

Aritmiile reprezintă un ritm cardiac (puls) anormal sau bătăi neregulate ale inimii. Aceste anomalii sunt provocate de impulsurile electrice care nu mai funcționează corespunzător. Impulsurile electrice de la nivelul inimii sunt responsabile de contracția miocardului care pompează sânge. Practic, de fiecare dată când sângele este pompat, are loc o bătaie a inimii. Bătaia apare, în mod normal, la un interval regulat și cu aceeași intensitate.

Aritmiile sunt de obicei asimptomatice, însă uneori se manifestă specific prin:

  • Palpitatii
  • Dispnee (întreruperea respirației)
  • Amețeală, vertij
  • Leșin
  • Transpirație
  • Tremur la nivelul pieptului.

Aritmiile pot fi de mai multe feluri:

  • Bătăi prea rapide ale inimii (peste 100 pe minut) – tahicardie
  • Bătăi prea lente (sub 60 pe minut) – bradicardie
  • Bătăi neregulate și haotice – fibrilație.

De ce trebuie monitorizat pulsul

Aritmiile pot apărea uneori din cauza consumului anumitor substanțe energizante. În alte cazuri, apar ca urmare a faptului că mușchiul cardiac s-a îngroșat sau a suferit o leziune. În anumite cazuri, aritmiile se pot solda cu un stop cardio-respirator și moarte subită.

Aritmiile apar atunci când se formează circuite electrice anormale ale inimii. Acest lucru se poate întâmpla în urma unui infarct miocardic. Boala caracterizată de formarea blocajelor de natură lipidică la nivelul arterelor coronare se numește ateroscleroză coronariană și reprezintă un factor de risc pentru infarctul miocardic acut. Pentru prevenirea lui, este necesară monitorizarea constantă a ritmului cardiac, mai ales în cazul pacienților care suferă de ateroscleroză.

Leziunile inimii pot fi provocate și de o infecție sau de malformații congenitale, care determină aritmii. Acestea pot genera, de asemenea, un atac de cord.

Bătăile prea lente ale inimii duc la o circulație deficitară. Acest lucru poate determina formarea de cheaguri. Deplasarea cheagurilor la nivelul arterelor care irigă creierul poate bloca fluxul sangvin, ceea ce declanșează un accident vascular cerebral ischemic. Cheagul poate bloca și alte artere, precum cele de la nivelul membrelor sau altor organe, lucru care produce daune majore ale țesuturilor și poate impune amputația membrului afectat.

Așadar, monitorizarea activității inimii la persoanele cu boli cardiovasculare este importantă pentru prevenirea acestor afecțiuni.

Metode de monitorizare a pulsului

Există mai multe moduri în care ritmul cardiac poate fi monitorizat:

  • Electrocardiograma (ECG sau EKG) este metoda cea mai folosită pentru verificarea activității inimii. Aceasta se efectuează cu ajutorul unor electrozi atașați de corpul pacientului, care trimit impulsuri electrice din corp către aparatul la care sunt conectați. Astfel, se creează un grafic care este interpretat de medic. Investigația poate identifica problemele de la nivelul inimii. Este important de știut că procedura nu afectează organismul. Dezavantajul constă în faptul că electrocardiograma este efectuată pe loc, în stare de repaus, iar aritmiile pot apărea în alte momente ale zilei.
  • Holterul EKG este un electrocardiograf mobil, care monitorizează activitatea inimii pe o durată de 24 de ore. După ce dispozitivul holter este conectat la corpul pacientului, acesta poate pleca acasă. În acest mod, aparatul examinează constant activitatea inimii, în timp ce pacientul își desfășoară activitățile zilnice. Se recomandă notarea activităților pe ore, astfel încât medicul să știe ce anume a provocat o aritmie. Astfel, anumite eforturi pot fi evitate.
  • Defibrilatorul cardiac implantabil este un dispozitiv electric de mici dimensiuni care este montat la nivelul inimii, prin torace. Procedura nu este chirurgicală. Defibrilatorul va monitoriza constant ritmul cardiac și va interveni pentru reglarea lui, atunci când apar anomalii. Persoanele cu tulburări severe de ritm cardiac pot efectua procedura de implantare a defibrilatorului cardiac la spitalul Monza Ares.
  • Alte dispozitive precum tensiometrele, care monitorizează inclusiv ritmul cardiac și îl încadrează într-un interval de risc. La recomandarea medicului, în momentul în care dispozitivul identifică o aritmie, se pot administra anumite medicamente.

În concluzie, monitorizarea ritmului cardiac are o importanță deosebită în prevenirea infarctului și accidentului vascular cerebral.

Facebook Comments