Cât de des ar trebui să vă spălați așternuturile?

by Andreea Radu

Suntem obișnuiți să ne spălăm hainele ori de câte ori coșul de rufe este plin și nu găsim nimic de purtat. Este posibil să ștergem blatul bucătăriei după ce spălăm vasele pe care va trebui să le folosim din nou mâine. Cei mai mulți dintre noi vor trece o cârpă de praf peste suprafețele casei noastre, atunci când începe să apară praful vizibil.

Dar la sfârșitul unei zile lungi, este ușor să vă băgați în paturi în dormitor fără să vă gândiți la așternuturi. Deci, cât de des ar trebui să vă schimbați așternuturile? Să aruncăm o privire mai atentă.

Cât de des se schimbă sau se spală cearșafurile

Potrivit unui sondaj din 2012 realizat de Fundația Națională pentru Somn, 91% dintre oameni își schimbă cearșafurile la fiecare două săptămâni. Deși aceasta este o regulă obișnuită, mulți experți recomandă spălări săptămânale.

Acest lucru se datorează faptului că cearșafurile dvs. din paturi din dormitor pot acumula o mulțime de lucruri pe care nu le puteți vedea: mii de celule moarte ale pielii, acarieni de praf și chiar materii fecale (dacă dormiți goi, ceea ce poate fi benefic în alte moduri).

Factori care justifică spălarea mai frecventă

Ar trebui să vă spălați cearșafurile mai des dacă:

 

  • aveți alergii sau astm și sunteți sensibil la praf
  • aveți o infecție sau o leziune care ia contact cu cearșafurile sau pernele
  • transpirați excesiv
  • animalul dvs. doarme în paturi în dormitor
  • mâncați în pat
  • mergeți la culcare fără să faceți duș
  • dormiți gol

Ce se întâmplă dacă nu le spălați mai des?

Dacă nu vă spălați cearșafurile în mod regulat, vă expuneți la ciuperci, bacterii, polen și mătreață de animale, care se găsesc în mod obișnuit pe cearșafuri și alte așternuturi. Alte lucruri găsite pe cearșafuri includ secrețiile corporale, transpirația și celulele moarte și uscate ale pielii.

Acest lucru nu vă va îmbolnăvi neapărat. Dar, teoretic, se poate. De asemenea, ar putea declanșa eczeme la persoanele sensibile sau poate provoca dermatită de contact.

Persoanele cu astm și alergii își pot declanșa sau agrava simptomele dormind pe cearșafuri murdare. Dar, chiar dacă nu faceți parte din acest grup, este posibil să aveți un nas înfundat și să strănutați după o noapte de somn, dacă cearșafurile nu sunt curate. De asemenea, puteți contracta infecții prin lenjerie murdară, după cum au sugerat rezultatele unui studiu din 2017.

Cel mai bun mod de a spăla cearșafurile

Vă recomandăm să vă spălați cearșafurile și alte așternuturi de paturi de dormitor în apă fierbinte.

Citiți instrucțiunile de îngrijire de pe etichetă și spălați-vă cearșafurile la cea mai fierbinte setare recomandată. Cu cât apa este mai fierbinte, cu atât eliminați mai multe bacterii și alergeni.

Se recomandă și călcarea cearșafurilor după spălare.

Cum să vă păstrați cearșafurile curate între spălări

Puteți să vă păstrați cearșafurile curate între spălări și să le păstrați ca noi mai mult timp prin a:

 

  • Face duș înainte de culcare
  • Evita somnul după o sesiune de gimnastică în care ați transpirat
  • Vă demachia înainte de a vă culca
  • Evita să aplicați loțiuni, creme sau uleiuri chiar înainte de culcare
  • Evita să mâncați sau să beți în pat
  • Evita să vă țineți animalele de companie în pat
  • Îndepărta resturile și murdăria de pe picioare sau șosete înainte de a urca în pat

Alte așternuturi

Alte așternuturi, cum ar fi perne și plăpumi, trebuie spălate în fiecare săptămână sau două. Un studiu din 2005 care a evaluat contaminarea fungică pe așternut a constatat că pernele, în special cu pene și sintetice, sunt o sursă primară de ciuperci. Pernele testate au variat de la 1,5 la 20 de ani.

Pernele trebuie înlocuite în fiecare an sau o dată la doi ani. Folosirea unui protector de pernă poate ajuta la menținerea prafului și a bacteriilor la un nivel minim.

Pilotele pot rezista până la 15 până la 20 de ani atunci când sunt utilizate cu o husă și spălate sau curățate la uscat în mod regulat.

Facebook Comments