Cât costă tratamentul Covid-19 în România

by Andreea Radu

Un bolnav Covid-19 care a stat internat, în aprilie, timp de șapte zile, în spitalul-suport din Câmpina a făcut public devizul pe care l-a primit la externare. Acesta are o valoare șocantă: 168.261 lei, echivalentul a aproximativ 34.550 de euro.

Devizul care însoţeşte documentele de externare ale unui singur bolnav, internat pentru o săptămână, la unitatea suport din cadrul Spitalul Municipal Câmpina (SMC), este absolunt șocant pentru cei mai mulți români.

Din fericire, bolnavii Covid-19 nu plătesc tratamentul din spitalele de stat, cheltuielile fiind suportate de sistemul Asigurărilor sociale de sănătate din România. Din deviz reiese că un pacient bolnav de COVID-19, care a stat internat şapte zile în luna aprilie în spitalul din Câmpina, a primit mâncare de 49 de lei, medicamente de 43 de lei, i s-au făcut analize de 172 de lei, iar restul până la 168.261,969 lei reprezintă ”cheltuieli aferente spitalizării”.

Din fericire, bolnavii Covid-19 nu plătesc tratamentul

Managerul unității din Câmpina se apără și spune că totul este legal, iar bolnavul nu va plăti nimic. Medicul Călin Tiu, managerul SMC, susține că s-a ajuns în această situaţie dat fiind că în luna aprilie, la spitalul din Câmpina au fost foarte puţin pacienţi internaţi, iar toate cheltuielile aferente unităţii medicale s-au împărţit la numărul de bolnavi trataţi.

”Aceşti bani nu sunt plătiţi de către pacient, ci sunt suportaţi de către sistem. Este vorba despre un deviz de plată. Noi, prin lege, suntem obligaţi să ataşăm documentelor de externare şi aceste devize de plată. Există un Ordin al Ministerului Sănătăţii din 2008 care stabileşte exact cum se calculează acest deviz.

Ideea este următoarea: în deviz apar cheltuielile cu pacientul, cât au costat medicamentele, procedurile, iar la sfârşit se adaugă întraga cheltuială a spitalului pe luna respectivă împărţită pe număr de zile de spitalizare, deci pe pacient”, explică dr. Călin Tiu, managerul SMC Câmpina, citat de Adevărul.

Managerul SMC a susținut că sumele extrem de mari sunt rezultate în urma împărțirii tuturor cheltuielilor spitalului, inclusiv a celor logistice aferente organizarii unității suport Covid-19, la numărul total de pacienți, care în aprilie a fost extrem de mic. Medicul spune că în iunie și iulie, numărul pacienţilor bolnavi de COVID-19 internaţi în unitatea suport de la Câmpina a crescut foarte mult.

Dacă în luna aprilie, la Câmpina au fost zile în care în spital erau internaţi chiar şi câte un singur bolnav de COVID-19, situaţia s-a schimbat dramatic începând cu luna iunie. În prezent sunt internaţi la SMC peste 60 de persoane testate pozitiv, cei mai mulţi cu forme uşoare şi medii ale bolii.

Sursa: antena3.ro

Facebook Comments