Câștigătorii premiilor UCIN

by Cristian Dobre

Luni seara, la Teatrul Național din București, Sala Studio, s-au decernat Premiile UCIN (Uniunea Cineaștilor din România), în cadrul unei gale care a avut-o drept gazdă pe Cătălina Grama – Jojo.

Pe covorul roșu întins cu acest prilej s-au perindat mai multe personalități ale cinematografiei și lumii artistice românești, printre care: Ana Ciontea, Cristi Puiu, Valentin Teodosiu, Ada Solomon, Alexandra Velniciuc, Ștefan Velniciuc, Virgil Ianțu, Iulia Lumânare, Ion Dichiseanu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Giulia Nahmany, Adrian Păduraru, Tora Vasilescu, Marian Râlea, Adrian Nartea (din serialul „Vlad”), Mircea Diaconu, Margareta Pâslaru, Paula Chirilă, Ozana Barabancea, Adrian Titieni, Stere Gulea, Irina Margareta Nistor, Adina Pintilie, Nicoleta Nucă, Dana Rogoz și mulți alții.

Filmul „Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, a câştigat Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor pe anul 2018. Premiul a fost înmânat regizorului Stere Gulea şi producătorului Tudor Giurgiu de către Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, şi scriitorul Varujan Vosganian, care nu a scăpat de ironiile marelui regizor premiat: „Uite că ai trecut pragul de data asta”, i-a spus Stere Gulea scriitorului, aluzie la faptul că ALDE nu a prins cei 5% necesari pentru a depăși pragul electoral la alegerile europarlamentare.

Cu aceeași ironie, Stere Gulea a adăugat: „Este foarte interesant să vezi că există pentru aceleaşi producţii optici diferite de premiere, şi asta este foarte bine, pentru că ne întrebam în ce măsură pentru o producţie cinematografică relativ scăzută este cazul să fie două gale (Gala Gopo şi Gala UCIN n.r.). E uite că e bine să fie două gale, pentru că se creează în felul ăsta diversitate”, a precizat cineastul, stârnind hohote de râs.

„Moromeţii 2” a primit, în cadrul galei, premii la alte trei categorii – Premiul pentru interpretare masculină – câştigat de Horaţiu Mălăele pentru rolul Ilie Moromete, Premiul pentru scenografie – câştigat de Cristian Niculescu, şi Premiul pentru cele mai bune costume – Dana Păpăruz.

Câştigătorul Premiului pentru cea mai bună regie a fost desemnat regizorul Constantin Popescu pentru filmul „Pororoca”. Filmul a mai câştigat premiul pentru interpretare feminină – Iulia Lumînare pentru rolul Cristina, şi Premiul pentru coloană sonoră – Mihai Bogos şi Vincent Arnardi. Regizorul şi scenograful Paul Negoescu a primit premiul pentru cel mai bun scenariu pentru filmul ”Povestea unui pierde-vară”.

Premiul UCIN pentru interpretare feminină în rol secundar a fost câştigat Rodica Negrea pentru rolul dna Preda din filmul „Moon Hotel Kabul”, iar pentru interpretare masculină distincţia i-a revenit lui Alexandru Dabija, pentru rolul Movilă din filmul „Îmi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari”.

Premiul pentru Cea mai bună imagine i-a revenit lui Marius Panduru, pentru filmul „În pronunţare”, în timp ce Premiul pentru montaj i-a fost oferit lui Cătălin Cristuţiu pentru „Îmi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari”, regia Radu Jude.

La categoria Cel mai bun machiaj câştigătoare a fost desemnată Corina Căldăraru pentru filmul „Scurt circuit”, iar ce Premiul pentru muzică originală „Adrian Enescu” i-a fost acordat lui Massimiliano Nardulli pentru filmul „Charleston”.

Distincţia pentru film documentar de lung şi scurt metraj a fost câştigată de Alexandru Mavrodineanu pentru filmul „Caisă”, în timp ce Premiul pentru scurtmetraj de ficţiune i-a revenit lui Bogdan Mureşanu pentru pelicula „Cadoul de Crăciun”. Premiul pentru film de animaţie a fost câştigat de Anca Damian pentru filmul „Telefonul”.

Premiul pentru film de televiziune i-a revenit lui Răzvan Butaru pentru filmul „Locul din care toţi vor să plece”. Juriul care a stabilit premiile UCIN i-a avut în componenţă pe regizorul Cristi Puiu, preşedintele juriului, criticul de film Manuela Cernat, Aura Corbeanu, Dan Dediu, Iosif Demian, Dana Duma,  regizorul de film de animaţie Radu Igazsag, monteurul Melania Oproiu, Adrian Silişteanu, Tora Vasilescu şi Varujan Vosganian. Cristi Puiu, președintele juriului la Premiile UCIN 2019 FOTO: Florin Ghioca În cadrul galei, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Laurenţiu Damian a acordat trei premii de excelenţă pentru întreaga activitate actorului Doru Ana, regizorului Tedy Necula şi actorului Papil Panduru.

A acordat, de asemenea, şi trei premii academice unor personalităţi din cinematografie: directorul de fotografie Francisc Patakfalvi, regizorul Nicolae Mărgineanu şi regizorul Florin Mihăilescu. Câştigătorul Premiul preşedintelui i-a fost acordat, la cea de-a 47-a ediţie a Galei UCIN, lui Alexandru Nagy pentru rolul Mitu din filmul „Moon Hotel Kabul”. Distincţia pentru cea mai bună prestaţie a unui actor neprofesionist i-a revenit lui Vasile Pavel-Digudai pentru prestaţia din filmul „Soldaţii. Poveste din Ferentari”.

Premiul special al juriului a fost acordat luni seară regizoarei Adina Pintilie pentru filmul „Touch me not”. „Mulţumesc tare mult. Mă gândeam acum câteva zile, când am văzut nominalizările, că ne simţim acasă, în sfârşit. A fost foarte greu să facem filmul ăsta aici, acasă, şi mă bucur tare mult că în juriul ăsta care ne aduce recunoaşterea de acasă sunt oameni pe care îi stimez foarte mult”, a declarat Adina Pintilie.

Asociația Cineaștilor din România a luat naștere în anul 1963, la inițiativa unor cineaști legendari precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu și Mircea Drăgan. In 1990, asociația a devenit Uniunea Cineaștilor din România, iar din 1972, Uniunea a început să decerneze anual premii, în cadrul Galelor UCIN, recompensând performanțele cinematografice din anul anterior.

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments