CASTIGATORII CONCURSULUI INTERNATIONAL „GHEORGHE DIMA” CONCERTEAZA LA ARAD

by webeditor

Seara de 13 februarie 2014, de la ora 19.00, concretizează în planul concertistic al Filarmonicii, parteneriatul cu una dintre cele mai prestigioase instituţii artistice şi didactice de profil, Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj Napoca. Este seara în care podiumul de concert al Aradului îi găzduieşte pe câştigătorii din 2013 ai Concursului Internaţional „Gheorghe Dima“: oboistul Sorin Crudu, absolvent al Conservatorului Mozarteum din Salzburg şi trompetistul Dumitru Cermei, membru al Orchestrei Naţionale Radio, invitaţi să evolueze pentru prima oară la Arad, pe suportul acompaniamentului orchestrei simfonice şi al dirijorului casei, Dorin Frandeş.

Împlinirea în 2014 a 150 de ani de la naşterea lui Richard Strauss ne oferă argumentul pentru alegerea Concertului pentru oboi şi orchestră mică, una dintre cele mai spectaculoase provocări ale repertoriului instrumental, în care marele reprezentant al romantismului târziu se reîntoarce în ultimii săi ani de viaţă la scriitura de tip rococo şi la tiparul clasic, de tip Haydn – Mozart. – dr. Alin Văcean – directorul Filarmonicii de Stat Arad

Partea a doua a serii îi revine în totalitate muzicii lui Joseph Haydn şi debutează cu o partitură pe care părintele clasicismului vienez a creat-o în cel de al şaselea deceniu de viaţă. Ultimul concert din cariera sa de compozitor, Concertul în mi bemol major pentru trompetă şi orchestră este o partitură experimentală şi inovatoare, care precede cea mai populară dintre simfonii, Nr. 94 în sol major, Surpriza.

Program:

Richard Strauss – Concertul în re major pentru oboi şi orchestră mică

Joseph Haydn – Concertul în mi bemol major pentru trompetă şi orchestră

Joseph Haydn – Simfonia în sol major nr. 94 „Surpriza”

Facebook Comments