CASIAN CODREAN VREA SA SCRIE ISTORIE PENTRU TIRUL ROMANESC: „POT OBTINE MEDALIE LA JOCURILE OLIMPICE DE TINERET””

by webeditor

La doar 14 ani, pistolarul de la CSM Arad demonstrează o maturitate sportivă şi o tărie de caracter excepţionale pentru vârsta lui. Debutant la Campionatele Europene, Casian Codrean a obţinut o cifră foarte bună, 569 de puncte, clasându-se pe locul 14 din 69 de concurenţi, la doar 5 puncte distanţă de finala probei de pistol aer comprimat, categoria juniori. În prealabil, elevul antrenorului Ion Vasilescu obţinuse cu câteva zile mai devreme, tot la Moscova, calificarea pentru Jocurile Olimpice de Tineret din China (567 de puncte), programate în luna august a acestui an. Performanţa nu avea cum să nu fie punctată de conducerea Clubului Sportiv Municipal, care a organizat astăzi o conferinţă de presă chiar pe această temă, a calificării lui Casian la Jocurile Olimpice.

Ion Vasilescu – antrenorul emerit din spatele lui Casian

După ce directorul CSM-ului, Vasile Păltineanu, a trecut în revistă rezultatele foarte bune ale acestui început de an, în prim-plan fiind în special secţiile de tenis de masă, atletism şi tir, s-a trecut la subiectul principal al întâlnirii cu presa. „Rezultatul lui Casian i se datorează în mare măsură şi antrenorului emerit Ion Vasilescu, care după doamna Leszay, este cel mai vechi antrenor al clubului. În ciuda problemelor de sănătate, a rămas dedicat muncii de antrenor, s-a implicat total şi a şlefuit talentul acestui copil. Îl asigur pe Casian că va avea rezultate foarte bune cu un asemenea antrenor în spate. Sigur că principalul merit îl are chiar sportivul, care prin aceste rezultate foarte bune ne dă mari speranţe pentru viitor”, a spus directorul CSM Arad, Vasile Păltineanu.

Singurul calificat din delegaţia de tir a României

Ion Vasilescu este foarte mulţumit de rezultatele elevului său, mai ales că acesta a fost pus în situaţia de a concura singur, fără antrenor, în capitala Rusiei: „Îl felicit pentru dăruire şi până la urmă pentru rezultate. A fost unul dintre cei mai tineri sportivi la Europene, fiind şi singurul fără antrenor dar şi singurul calificat al delegaţiei de tir a României. Ţin să mulţumesc conducerii clubului, domnului director Păltineanu şi domnului Bitang, care ne-au susţinut foarte mult, conducerii Federaţiei, preşedintelui Sorin Babii, pentru materiale şi pentru tot ceea ce fac pentru Casian, sponsorului nostru, DB Schenker România, conducerii Şcolii Generale Aron Cotruş şi nu îl ultimul rând familiei, care i-a fost permanent alături. Greul de abia acum începe. La calificări şi Europene obiectivul a fost 565-570 de puncte, de care s-a achitat, s-a încadrat. A fost şi primul concurs major pentru el, este şi vârsta, a concurat şi singur, eu neputând să fiu prezent din cauza problemelor de sănătate, toate astea au apăsat pe el, dar s-a descurcat foarte bine”, a spus antrenorul Ion Vasilescu.

Trebuie să se împartă între şcoală şi performanţă

Casian Codrean trebuie să se împartă în acest an între şcoală şi sport de performanţă: „Urmează două Cupe Mondiale, în Germania şi Slovenia, dar rămâne să vedem cum facem, pentru că el are de susţinut anul acesta şi treapta, trebuie să discutăm cu familia şi cu conducerea şcolii sau inspectoratului, pentru a găsi o soluţie. Ar fi mare păcat să rateze aceste concursuri, singurele de fapt înaintea Jocurilor Olimpice, unde ne propunem să depăşim cifra de 569 de puncte şi Casian să obţină o medalie”, a mai spus antrenorul sportivului. Ultimul cuvânt i-a aparţinut chiar performerului începutului de an, Casian Codrean, satisfăcut de ce a realizat la Moscova:

Codrean: „Sunt bine pregătit, mă aşteptam la calificare”

Sunt foarte mulţumit de rezultate, mă simţeam bine pregătit şi mă aşteptam la calificarea pentru Jocurile Olimpice. La Europene am tras ceva mai bine, iar până la focul 27 (n.n. în total sunt 60 de focuri) eram pe primul loc, la final am ocupat locul 14, cu 569 de puncte, la doar 5 puncte de finala probei de aer comprimat. La Jocurile Olimpice îmi propun calificarea în finală şi să obţin chiar o medalie. Fac tir de la 9 ani, am fost atras încă de mic de arme, aveam un pistol cu ventuze, iar părinţilor le ceream cadouri doar puşti sau pistoale. Aşa am ajuns să practic acest sport. Calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret este o mare realizare pentru mine, mai ales că am doar 14 ani, acest rezultat îmi oferă o mare încredere pentru viitor. Ţin să aduc şi eu mulţumiri tuturor celor care mă susţin, familie, antrenor, conducerea clubului şi a Federaţiei, sponsor, conducerea Şcolii Aron Cotruş.”

Marele vis: Rio de Janeiro!

Ca urmare a rezultatelor foarte bune, Casian Codrean ar putea fi sprijinit financiar, în viitorul apropiat şi de MOL România şi Fundaţia pentru Comunitate, în cadrul programului pentru promovarea talentelor „Pot ajuta?”, de care deja beneficiază alţi doi sportivi de top ai CSM Arad, Bernadett Balint şi Florin Vizitiu. Codrean este al doilea pistolar arădean prezent la startul Jocurilor Olimpice de Tineret, prima prezenţă, tot elevă a antrenorului Ion Vasilescu, fiind Alexandra Morar. Marele vis al pistolarului arădean este Rio De Janeiro, de anul viitor putându-se obţine locuri cotă pentru calificarea la Jocurile Olimpice din 2016. (sportularadean.ro)

Facebook Comments