Casa Ceaiului, ultima clădire rămasă nerestaurată din Satul Regal Săvârşin, a intrat în reparaţii

by Florian Popa

Familia Regală a început un proiect de restaurare a Casei Ceaiului, ultima clădire din complexul Satul Regal Săvârşin care nu a beneficiat de reparaţii, imobilul urmând să fie disponibil pentru vizitatori încă din această toamnă.
Potrivit site-ului romaniaregala.ro, lucrările de restaurare au început de câteva săptămâni, fiind folosiţi meşteri locali din satul Ilteu, aflat în apropiere de Săvârşin.
„Proiectul de restaurare este condus de arhitectul Eugen Cordos, de la Alba Iulia, şi susţinut de Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României, căreia Majestatea Sa Margareta i-a încredinţat spre folosire clădirea. Spre sfârşitul lunii septembrie, vizitatorii Parcului Regal, Muzeului Automobilului, Magazinului de suveniruri şi Atelierului Auto al Regelui Mihai vor putea adăuga, în vizita lor, noua Casă a Ceaiului”, precizează sursa citată.
Casa se află în Satul Regal, adică perimetrul de la intrarea în Domeniul Regal Savârşin. Clădirea a fost ridicată în secolul al XIX-lea şi este cea mai mare din ansamblul Satului Regal. Se află la stradă, în dreapta porţilor principale de intrare pe proprietate.
Casa Ceaiului are o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, dintre care jumătate vor fi alocaţi sălii de ceai, destinată vizitatorilor domeniului. Aici, ei vor putea servi cafea, ceai, răcoritoare şi gustări. Totodată, sala mare va fi şi un spaţiu cultural şi educaţional, găzduind expoziţii, lecţii deschise, reuniuni şi evenimente publice.
„Toate materialele originale care au putut fi recuperate vor fi refolosite: bârne vechi de stejar, ţigle manufacturate în Imperiul Austro-Ungar, podele de ceramică şi de piatră, cărămizi”, informează romaniaregala.ro.
Satul Regal este format din Muzeul Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria şi Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi Magazinul de Suveniruri.
Domeniul Regal are şi un parc cu o grădină ascunsă, un pavilion, un lac cu o insulă, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri şi bolta de glicine.
Cel mai important imobil al Domeniului Regal Săvârşin este castelul construit în perioada 1650-1680. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001. Lucrările de restaurare a castelului, începute în 2007, au fost încheiate în 2015, investiţiile fiind făcute de Familia Regală.
În luna mai 2021, Domeniul Regal Săvârşin a fost deschis pentru turişti pentru prima dată după întoarcerea Familiei Regale în ţară. Locul poate fi vizitat pe toată perioada sezonului cald, din mai până la sfârşitul lunii octombrie. Programul de vizite este următorul: luni – joi, doar pentru grupuri organizate cu rezervare prealabilă; vineri, sâmbătă şi duminică – între orele 9,00 şi 18,00.
Pentru vizitarea domeniului, adulţii plătesc un bilet de 30 de lei, iar copiii de peste 5 ani şi pensionarii, 15 lei.

Facebook Comments