Carte de colorat cu biserici din satele Aradului, dăruită Compartimentului Case de tip familial din Sântana

by Cristian Dobre

Carte de colorat cu biserici din satele Județului Arad a fost dăruită marți, 12 martie 2019, Compartimentului Case de tip familial din Sântana. Conlucrarea între Biserică și instituțiile educaționale și sociale constituie un imperativ actual pentru a înfrunta mai bine provocările în evoluție în viața copiilor. Când reprezentanții Bisericii și ai instituțiilor își unesc forțele, întreprinzând un parcurs comun de reflecție și de angajare în favoarea copiilor, constituie un motiv de bucurie pentru că persoana umană este punct de întâlnire și „loc” de unitate. De fapt, în fața problemelor copiilor din Centrele sociale este necesar să știm să creăm sinergii între persoane și instituții, chiar depășind prejudecățile, pentru a cultiva grija și efortul tuturor în favoarea copiilor rezidenți.

Cartea de colorat, având autoare pe artista Angela Hanc și dedicată Anului Omagial în Patriarhia Română, s-a tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Satele românești sunt spațiul în care s-au format şi păstrat, de-a lungul timpului, multe dintre valorile spirituale, culturale, artistice și identitare ale etosului românesc, transmise până la noi, în special, bisericile noastre monumentale, de care sunt legate ființial credința și istoria acestor meleaguri străbune. În jurul acestor altare sfinte s-a adunat de veacuri poporul român  întru comuniunea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt. Cartea de colorat oferă un evantai de biserici din  satele românești, imagini care merg cu mult peste o simplă reflecție teoretică și indică un itinerar pastoral-misionar de parcurs.

Eparhia Aradului are o inestimabilă zestre etnografică și ortodoxă prin cele peste 40 de biserici de lemn, răspândite pe Văile Mureșului și Crișului Alb. Cartea de colorat cuprinde în mare parte biserici din satele Eparhiei Aradului : Biserica de lemn din Poiana, Vârfurile (1751), Biserica din Groși, Vârfurile (1927), Biserica de lemn din Corbești, Petriș (1800), Biserica Spitalului Județean Arad (1724, strămutată de la Groșeni), Biserica de lemn din Groșii Noi, Bârzava (1807), Biserica de lemn din Gai (1755), Biserica de lemn din Ionești, Hălmagiu (1730). Acestora se adaugă Catedrala Arhiepiscopală (2008), Catedrala Veche (1865), Biserica Mănăstirii Hodoș-Bodrog (sec.XIV), Biserica Mănăstirii Gai-Arad (2011) și Biserica Facultății de Teologie din Arad.

Această activitate cultural-educativă se datorează implicării domnului Daniel Hărcăian (director Compartiment) și domnului Sorin Roșca (Inspector DGASPC Arad). La eveniment au participat personalul și membrii rezidenți ai Compartimentului Case de tip familial Sântana, invitați etc. Fiecare copil a primit în dar ca material didactic câte un exemplar din Cartea de colorat. De asemenea, Arhiepiscopia Aradului a dăruit fiecărui copil și un pachet cu daruri. Au fost vizitate. Îi felicităm pe toți membrii Compartimentului pentru realizări și acțiuni vădite de conștiință socială și îi încurajăm pe toți că au făcut din invitația evanghelică de „a primi pe cei lipsiți/nevoi” o alegere personală de viață: conducători de centre, educatori, psihologi, medici, infirmieri, administratori, bucătari, toți lucrătorii Compartimentelor, precum și voluntarii. Fie ca Domnul nostru Iisus Hristos să vă răsplătească dăruindu-vă pace interioară și o inimă mereu capabilă de duioșie. Aceste activități reprezintă sprijinul unei deschideri concrete, reflectarea și semnul iubirii milostive a lui Dumnezeu. În acest fel chiar educația, deschiderea și solidaritatea față de copii, devine vestire a Evangheliei solidarității. Aducem mulțumiri artistei Angela Hanc pentru cultivarea cu măiestrie și determinare a valențelor satului românesc care ne reunesc în Anul Omagial 2019 și care deja aparțin itinerarului nostru eclezial, academic și cultural.

Arhim. Conf. Univ. Teofan Mada

Facebook Comments