Carnea, un lux pentru români. Un kilogram de muşchi de porc a ajuns să coste 35 de lei

by Florian Popa

Scumpirile în lanț ne vor face să fim mai rezervaţi atunci când vom merge la cumpărături pentru masa de Paște, scrie antena3.ro. Carnea de miel s-a scumpit deja cu 30%, iar preţul carcasei de porc a crescut cu 50%. Şi kilogramul de piept de pui va depăşi în curând 30 de lei, spun crescătorii de păsări. De la începutul acestei luni, produsele din carne sunt mai scumpe cu 20%. Mulţi români spun că, din acest motiv, au ajuns să mănânce carne mai rar.

Scumpirile din ultima perioadă se vor resimţi cel mai tare în buzunarele românilor în pregătirile pentru masa de Paşte.

Carnea de miel în pieţe se va vinde cu peste 40 de lei kilogramul, însă de departe cele mai mari creşteri de preţ se observă la cartofi şi lactate

Un kg de muşchi de porc a ajuns să coste 35 de lei, scumpire de 5 lei într-o lună

Muschiuleţul de porc a ajuns în unele supemarketuri la 35 de lei pe kilogram, cu 5 lei pe kilogram mai mult faţă de acum două săptămâni.

Cu aşa preţuri, unii cumpărători spun că mănâncă tot mai rar carne de porc. Sunt însă şi măcelării sau magazine de producător cu preţuri mai accesibile.

În abatoare, carne de porc, atât în viu, cât şi în carcasă, s-a scumpit cu peste 45%, potrivit datelor Comisiei de Clasificare a Carcaselor.

„În luna ianuarie, carcasa de porc a costat un euro cincizecișipatru de cenți, momentan este doi euro treizecișișapte de cenți. Asta înseamnă că a crescut peste 50%. A venit momentul în care nu mai luam atât ci doar mai putin si compensăm scumpirile cu cantitatea, deci va fi un Paşte modest”, spune Kocs Sandor, director de producție fabrică mezeluri.

Procesatorii de carne spun însă că scumpirile nu se opresc aici

„S-a scumpit totul. Nu avem alte şanse trebuie să ridicam si noi preţurile. La unele produse o să fie 10% la altele 20%”, spune Kovacs Zoltan, director general fabrică mezeluri.

„Ar putea să mai crească de acum, cu încă 20-25%. Vorbim pe un inteval de 1 până la 3 luni de zile. Aceste creşteri încă nu şi-au atins vârful. Sunt câteva cauze, dar în principal pleacă de la problema energiei, a faptului că este mult mai scumpă şi vorbim despre curent şi despre gaz, dar şi despre preţul fruajelor”, adaugă Radu Timiş, director general.

Carnea de pui s-a scumpit în aprilie cu 2 lei kilogramul

Nu doar carnea de porc s-a scumpit, ci şi puiul. Acum pieptul de pui costă în unele supermarketuri chiar şi 29 de lei şi 49 de bani, cu circa 2 lei pe kilogram mai mult faţă de acum două luni.

În ultimul an porumbul, folosit la furajarea animalelor, aproape că şi-a dublat preţul până la circa 1.500-1.600 de lei tona.

Facebook Comments