CARNEA SI BRANZA, LA FEL DE PERICULOASE CA SI FUMATUL

by Sida Voicu
Consumul exagerat de carne şi brânză este la fel de periculos ca şi fumatul, confirm celor mai recente studii. Persoanele care au o dietă bazată predominant pe produse de origine animală prezintă un risc de două ori mai mare de deces prematur decât cele care consumă proteine animale în cantităţi mai reduse, susţine un studiu recent, realizat de cercetătorii americani de la University of Southern California. Persoanele aveau o probabilitate de patru ori mai mare de a deceda din cauza cancerului, ceea ce poate fi comparat cu riscurile la care se expun fumătorii.

Oamenii de ştiinţă americani susţin că proteinele din carne, brânză, ouă şi alte produse animale „hrănesc” celulele canceroase şi accelerează îmbătrânirea celulelor corpului.

Aceştia recomandă ca persoanele cu vârsta de peste 50 de ani să reducă aportul de proteine de origine animală şi să îşi asigure rezerva de proteine din peşte, fasole şi leguminoase. Studiul amintește că, dacă este dificilă aprecierea exactă a cantităților de proteine ce trebuie consumate în funcție de vârstă, acest lucru se poate face raportat la greutate. Cantitatea corectă ar fi de 0,8 g de proteine/kg (45-50 g/zi, echivalentul a două cotlete de porc, pentru o persoană de 59 kg). Specialiștii recomandă în orice caz fructe și legume (cinci pe zi, dacă se poate), bune atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă, mai ales în contextul creșterii numărului de persoane supraponderale.

Cercetarea, apărută pe 4 martie în revista americană Cell Metabolism, a avut în vedere comportamentul alimentar a 6.000 de adulți de peste 50 de ani timp de aproape două decenii.

Facebook Comments