Carnea de porc se scumpește de Sărbători

by Andreea Radu

Carnea de porc românească va fi mai scumpă de Sărbători. Deși suntem abia la jumătatea lunii noiembrie, unii comercianți au crescut deja prețurile chiar și cu 2 lei pe kilogram, pe motiv că au cheltuieli mai mari cu utilitățile și cu achiziția mărfii, scrie b1.ro.
Fermele românești au efectivele tot mai reduse din cauza pestei porcine africane și mai asigură doar o mică parte din necesarul de consum. Și discutăm despre scumpirea cărnii cu Adrian Bența, analist economic. Totodată, prețul brazilor de Crăciun va fi mai mare anul acesta.
De sărbători, un kilogram de carne de porc românească ar putea ajunge și la 20 de lei. Totodată, comercianții au început să crească prețurile cu câte 2 lei pe kilogram, de la mijlocul lunii noiembrie.
„Este o scumpire sezonieră. De Paște se scumpește carnea de miel, de Crăciun se scumpește carnea de porc. Aceste creșteri sunt oarecum naturale, generate de momentul respectiv. De Crăciun avem mai multă cerere pentru porc.
Din punctul meu de vedere este o creștere sezonieră, nu este una permanentă, cu excepția creșterilor de cheltuieli care sunt normale, generate, pe de-o parte, că o mare cantitate din această carne este provenită din import și s-a devalorizat leul, iar al doilea, avem o creștere a cheltuielilor cu transportul, generate de prețul la combustibil, generate de faptul că s-au depreciat marile lanțuri de distribuție”, a precizat analistul economic Adrian Bența, pentru B1 TV.

Facebook Comments