Care sunt motivele pentru care dispare apetitul sexual

by webeditor
Please follow and like us:

Libidoul scăzut sau dispariția apetitului sexual este o problemă cu care se confruntă foarte multe cupluri la un moment dat în relație. Multe femei, dar și bărbați, sunt afectați de această problemă care poate avea nenumărate cauze, atât fiziologice cât și emoționale. De cele mai multe ori, lipsa libidoului este asociată cu probleme în relație, oboseală sau stres, dar ea poate fi și semnul unei afecțiuni fizice sau a unui dezechilibru hormonal. 

Chiar dacă apetitul sexual este diferit de la o persoană la alta și astfel nu se poate discuta despre un ”libidou normal sau anormal”, atunci când lipsa de dorință sexuală începe să afecteze relația de cuplu, trebuie tras un semnal de alarmă. Iată care sunt cele mai frecvente motive pentru care scade sau dispare apetitul sexual.

Problemele de cuplu afectează sexualitatea

Printre primele cauze care duc la scăderea libidoului se numără problemele de cuplu. Atunci când unul dintre parteneri nu se mai simte fericit în relație sau când se gândește la altcineva, viața sexuală are de suferit. Printre motivele pentru care scade dorința sexuală atunci când ești într-o relație de lungă durată se numără familiaritatea care se instalează, scăderea atracției fizice, conflicte nerezolvate, lipsa comunicării, lipsa încrederii etc.

Soluția este comunicarea cu partenerul și chiar terapia de cuplu, pentru a reuși să restabiliți punți între voi și a vă reconecta emoțional și sexual.

Problemele sexuale pot scădea dorința

Uneori unul dintre parteneri se confruntă cu probleme sexuale și astfel ajunge să nu își mai dorească să aibă contactul sexual, care este dureros sau frustrant. Printre cele mai frecvente probleme sexuale care pot scădea libidoul se numără disfuncțiile erctile, problemele de ejaculare, vaginitele, durerile la contactul sexual, frigiditatea etc. Aceste probleme se pot rezolva cu ajutorul medicului și cu apelarea la un psihoterapeut specializat pe probleme de sexologie.

Stresul, oboseala și extenuarea te pot lăsa fără dorință sexuală

Stresul și anxietatea te consumă și te obosesc peste măsură, astfel că și dorința sexuală scade vertiginos. Atunci când te simți obosit, stresat și anxios încontinuu este bine să vorbești cu medicul tău de familie și să încerci să identifici cauza acestor stări. Până la rezolvarea lor, dorința sexuală va fi greu de găsit, chiar dacă nu ai probleme în cuplu.

Anumite afecțiuni și medicamente scad libidoul

Lipsa apetitului sexual poate fi un semn al unei afecțiuni ascunse. De exemplu, libidoul scăzut se poate asocia cu diabetul, bolile cardiovasculare, hipotiroidismul, cancerul sau anumite intervenții chirurgicale majore, cum este histerectomia (operația de înlăturare a uterului și ovarelor).

În același timp, tratamentul pentru anumite afecțiuni poate avea efectul de reducere a dorinței sexuale. În special medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, antidepresivele, antipsihoticele sau pilulele anticoncepționale sunt cunoscute pentru efectele lor de scădere a libidoului.

Sarcina, alăptarea și menopauza scad libidoul la femei

Transformările prin care trece corpul unei femei își pun amprenta uneori și pe dorința sexuală. Astfel, este destul de obișnuit ca femeia să își piardă apetitul sexual în timpul sarcinii și în perioada în care alăptează din cauza schimbărilor hormonale. În plus, în această perioadă, schimbările corpului afectează imaginea de sine a femeii iar acest lucru poate duce la o dorință sexuală redusă. După apariția celui mic, epuizarea, schimbarea priorităților, dar și posibilele dureri de după naștere pot întârzia reluarea activității sexuale de dinainte de sarcină. În mod similar, când femeia atinge vârsta menopauzei, nivelurile scăzute de estrogen și testosteron duc la o scădere a apetitului sexual. 

Femeile pot să contracareze aceste efecte apelând la tratamente cu suplimente pe bază de plante care restabilesc echilibrul hormonal, psiho-emoțional și ajută la refacerea vieții sexuale. Astfel de suplimente sunt pe bază de damiană, maca, ghimbir sau ginseng chinezesc, cum este produsul afrodiziac Venus Forte. Venus Zenforte crește apetitul sexual oricărei femei.

Indiferent care este motivul pentru care te confrunți cu un apetit sexual scăzut, nu uita că acest lucru nu este definitiv. Nu trebuie să îți pierzi încrederea în tine și în partener. Discută deschis cu acesta și apelați la sfaturile unui medic sau al unui psihoterapeut pentru a identifica foarte corect cauza acestei disfuncții. Comunicarea și relaționarea este, de cele mai multe ori, cheia pentru rezolvarea acestei probleme în cuplu.

Facebook Comments