Durerea de rinichi poate avea mai multe cauze si este, de cele mai multe ori, data de alte afectiuni coexistente, indiferent daca sunt acute sau cronice. Unele dintre aceste afectiuni pot fi congenitale (apar la nastere), iar altele pt fi dobandite de-a lungul vietii.
Durerea de rinichi poate fi acuta, constanta si ascutita, ce apare in special in cadrul colicii renale. Colica renala apare atunci cand exista „pietre” la rinichi sau alte probleme care blocheaza uretra (tub care ajuta la drenarea urinei). Odata manifestata, aceasta poate deveni cronica si poate aparea ocazional, chiar daca s-a vindecat colica renala.
Alte cauze ale durerii de rinichi includ:
infectiile urinare
infectiile rinichilor
cancerul de rinichi
diabetul
hipertensiunea arteriala
tumorile care exercita presiune asupra rinichiului
glomerulonefrita
prezenta cheagurilor de sange la nivelul rinichilor (tromboza venoasa renala)
rinichii polichistici
malformatiile congenitale, ce au ca rezultat blocarea completa sau partiala a fluxului urinar
medicamentele (antiinflamatoarele nesteroidiene) sau unele substante toxice care ataca tesuturile rinichilor
durerea de rinichi din timpul sarcinii
hemoragia de la nivelul rinichilor, cauzata in special de traumatisme
boala renala cronica, stadiul final
Oricine poate experimenta aceasta durere, macar o data in viata. Insa, exista anumiti factori care predispun la aparitia acesteia. De cele mai multe ori, durerea de rinichi apare din cauza diabetului sau a hipertensiunii arteriale. Ambele boli pot cauza lezarea permanenta a rinichilor. Atunci cand se intampla acest lucru si nu mai functioneaza cum ar trebui, se poate vorbi despre boala renala cronica.
Sursa: sanatate.bzi.ro