Care sunt beneficiile ceaiului de salvie

by Cristian Dobre

Salvia, planta din aceeasi familie cu menta, are o istorie indelungata ca remediu pentru diferite boli. De altfel, chiar si denumirea provine din cuvantul latin „salvare”, care semnifica a salva.

 

Egiptenii o foloseau pentru fertilitate, iar medicul grec Dioscorides scria in rapoartele sale ca extractul de salvie opreste sangerarea ranilor si ajuta la curatarea acestora. Mai tarziu, medicii au folosit salvia pentru a trata entorse si edeme (umflaturi), raceala, reumatismul si dereglarile menstruale.

Astazi salvia este folosita in numeroase forme, una dintre cele mai populare si usor de folosit fiind ceaiul. Infuzia de salvie se bea fara indulcitori sau arome adaugate si se recomanda cantitati mici baute des.

 

Salvia este un puternic antioxidant

Antioxidantii sunt prezenti in numar foarte mare in salvie si implicit, si in infuzia obtinuta din aceasta planta. Antioxidantii opresc efectele daunatoare ale radicalilor liberi si curata organismul de toxine, impiedicandu-le sa ajunga la celule si sa atace tesuturile.

Ceaiul de salvie poate preveni semnele imbatranirii precoce si poate sa scada riscul de cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer si maladii ale sistemului nervos.

Salvia contine peste 160 de polifenoli diferiti, care sunt substante chimice din plante care actioneaza in corpul nostru la fel ca antioxidantii. Un studiu* a aratat ca un consum de ceai de salvie (o cana sau 240 ml), de doua ori pe zi, a sporit semnificativ mecanismul de aparare prin care functioneaza antioxidantii. De asemenea, consumul de ceai de salvie a scazut atat colesterolul total, cat si colesterolul LDL („rau”).

Benefica pentru pacientii cu diabet

In ultimii ani, au fost realizate mai multe studii care au dovedit efectul salviei de a mentine sub control nivelul zaharului din sange (cu alte cuvinte, tine sub control glicemia). De aceea, salvia este recomandata atat pentru cei care sufera deja de diabet, cat si cu rol de preventie, la persoanele care vor sa tina aceasta boala la distanta.

Un studiu** realizat pe soareci cu diabet de tip 2 a descoperit ca salvia actioneaza la fel ca metforminul, un medicament prescris pacientilor cu aceeasi boala, pentru a tine glicemia sub control.

Regleaza nivelul de estrogen

Salvia a fost folosita timp indelungat de femei pentru a diminua simptomele menopauzei, dereglarilor hormonale si dezechilibrelor de lactatie din perioada alaptarii.

Ceaiul de salvie poate tine sub control bufeurile si transpiratia excesiva, simptome caracteristice menopauzei, si poate regla fluxul menstrual foarte abundent, insa nu este recomandata femeilor insarcinate.

Remediu pentru Alzheimer

Fiindca maladia Alzheimer este o boala degenerativa, niciun tratament nu o poate vindeca pe deplin. S-a dovedit, insa, ca extractul de salvie, consumat sub forma de ceai timp de 3-4 luni imbunatateste memoria pacientilor cu aceasta afectiune. Specialistii sustin ca salvia inhiba pierderile de acetilcolina, o substanta care a fost gasita in cantitati prea mici la pacientii cu Alzheimer.

Salvia este un aliat pentru o piele frumoasa si un par sanatos

Ceaiul de salvie poate fi aplicat si pe piele si par, intr-o formula mai concentrata. Tenul foarte gras poate fi echilibrat cu o baie cu ceai de salvie o data la 3-4 zile pe tenul curatat in prealabil. Lasa infuzia sa actioneze pana cand se usuca complet pe ten, apoi clateste cu apa calduta.

Pentru par, pregateste o infuzie in 2 litri de apa, las-o sa se raceasca pana ajunge la temperatura corpului, apoi clateste-te cu ea dupa ce te-ai spalat pe cap normal, cu sampon. Ceaiul de salvie elimina matreata si calmeaza scalpul iritat.

Poate sa reduca valorile colesterolului „rau” (LDL)

Colesterolul LDL, numit si colesterol „rau”, este un important factor de risc cand vorbim despre bolile cardiovasculare. Salvia poate, insa, sa reduca valorile LDL-colesterolului, care se poate acumula in artere si care poate cauza probleme. In cadrul unui studiu* din 2009, consumul de ceai de salvie de doua ori pe zi a scazut valoarea colesterolului LDL si valoarea colesterolului total din sange, in timp ce a crescut nivelul de colesterol HDL (numit si colesterol „bun”), dupa doar doua saptamani de consum.

Alte beneficii pe care le are salvia

Un alt efect benefic al salviei a fost observat in randul pacientilor cu dezechilibre ale grasimilor (lipidelor) din sange. Cei care au baut ceai de salvie timp de 2-3 luni au realizat ca s-a produs o scadere a concentratiei de trigliceride.

Medicii din Antichitate foloseau salvia si ca remediu pentru raceala. Desi efectele ei nu sunt la fel de puternice ca ale altor plante, ceaiul de salvie se poate dovedi util pentru a calma durerea in gat.

Contraindicatii si efecte adverse

Consumul de salvie (ceai, infuzie, suplimente, tinctura etc) nu este recomandat femeilor gravide, fiindca determina contractii uterine. Din cauza ca reduce secretia de lapte, nu se recomanda nici femeilor ce alapteaza, insa salvia poate fi utilizata in momentul intarcarii bebelusului. In plus, o cantitate in exces de salvie poate provoca, indiferent de persoana, iritatii gastrointestinale si chiar convulsii.

Salvia, ca atare, poate fi consumata in siguranta si nu au fost raportate efecte adverse, insa daca se consuma uleiuri esentiale de salvie sau prea mult ceai de salvie, aceste obiceiuri sunt asociate cu efecte adverse. Cere sfatul unui medic fitoterapeut inainte de a incerca ceaiul de salvie sau orice alte remedii obtinute din salvie.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments