Care este legătura dintre suplimente și prostată

by Cristian Dobre

Anumite vitamine și minerale sunt benefice pentru sănătatea prostatei însă, suplimentele luate în doze mari, pot duce la apariția cancerului de prostată.

Cancerul de prostată este cea mai comună formă de cancer în rândul bărbaților, la nivel global. Nu toate problemele de prostată reprezintă un pericol pentru calitatea vieții. Mai exact, odată cu trecerea anilor prostata tinde să crească, iar bărbații trecuți de 50 de ani încep să se confrunte cu diferite probleme.

Cu toate astea, chiar și simptomele specifice bolilor de prostată precum durerile în timpul urinării și ejacularea pot afecta calitatea vieții. Cancerul de prostată, de exemplu, poate fi asimptomatic în fazele incipiente, însă problemele de prostată sunt de cele mai multe ori acompaniate de simptome inconfortabile precum:

  • dureri în timpul urinării
  • frecvența urinării
  • te trezești în mijlocul nopții să mergi la toaletă
  • ejaculare dureroasă
  • disfuncție erectilă
  • dureri în zona lombară, șolduri

Anumite vitamine și minerale sunt benefice pentru sănătatea prostatei însă, suplimentele luate la voia întâmplării, fără recomandarea unui specialist sau chiar în doze mari, pot duce la apariția cancerului de prostată.

Vitamina D și prostata

Vitamina D este un nutrient esențial necesar pentru procesele vitale ale organismului precum sistemul imunitar și sănătatea oaselor. Mai multe studii au sugerat o legătură între nivelul scăzut de vitamina D și riscul crescut de cancer de prostată. Deși suplimentele cu vitamina D ar putea fi benefice pentru bărbații care au deficit sau un nivel scăzut de vitamina D, nu se recomandă administrarea în doze mari pentru sănătatea prostatei.

Zinc

Zincul este un mineral esențial care joacă un rol important în creșterea celulelor și repararea ADN-ului. De asemenea, s-a descoperit că este prezent în cantități mari în țesutul prostatei. Cercetările sugerează că o concentrație de zinc în prostată este semnificativ redus în rândul pacienților cu cancer de prostată. Doar că suplimentele cu zinc cresc riscul de cancer de prostată.

Vitamina E și prostata

Vitamina E este un alt nutrient esențial comun care se regăsește în suplimentele pentru prostată. Există studii care sugerează că proprietățile antioxidante ale vitaminei E pot proteja împotriva cancerului de prostată. Suplimentele cu vitamina E nu sunt recomandate scăderii riscului de apariție a cancerului de prostată.

Sursa: csid.ro

Facebook Comments