Capitolul secret din Biblie, descoperit după 1500 de ani. A fost găsit cu lumini ultraviolete

by Andreea Radu

Un nou capitol din Biblie a fost descoperit anul acesta. Cercetătorii au folosit lumini ultraviolete pentru a putea găsi rândurile ascunse. Un studiu efectuat de Gregory Kesssel de la Academia de Științe din Austria a fost publicat luna aceasta în revista New Testament Studies, scrie antena3.ro.
Acesta prezintă o descoperire neobișnuită, și anume, un capitol nemaivăzut din Biblie a fost găsit cu ajutorul luminii ultraviolete. Textul reprezintă o interpretare a capitolului 12 din Evanghelia după Matei, care a fost tradus în limba siriacă veche, în urmă cu 1.500 de ani.
Secțiunea pierdută reprezintă una dintre cele mai vechi traduceri ale Evangheliilor. Pentru a putea identifica acest capitol a fost necesară fotografierea cu ultraviolete. Astfel, porțiunea ascunsă a fost găsită sub trei straturi de text de către cercetători.
Ei au spus că fragmentul este până acum singura rămășiță cunoscută a celui de-al patrulea manuscris care atestă versiunea siriacă veche, oferind o „poartă unică” către faza timpurie a istoriei transmiterii textuale a Evangheliilor. Textul oferă, de asemenea, perspective noi asupra diferențelor de informații conținute în traduceri, potrivit independent.co.uk.

Facebook Comments