CANEPA, CEA MAI BOGATA SURSA DE PROTEINA VEGETALA

by Sida Voicu
Cu un profil similar oului, semințele de cânepă sunt sursa cea mai completă de proteine din regnul vegetal, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali necesari organismului uman.

„Fii pe primul loc” a€“ aceasta este semnificația proteinelor în limba greacă, iar pentru ca omul să își mențină zilnic poziția de lider, organismul compus din 22 de aminoacizi regăsiți în compoziția proteinelor, efectuează constant combinații între aceștia, pentru a produce o infinitate de proteine. În prezent, cea mai bogată sursă de proteine vegetale este reprezentată de semințele de cânepă, recomandate a fi incluse în alimentația zilnică, indiferent de vârstă, având un rol esențial în menținerea sănătății organismului uman.

Nu doar pentru sportivi, dar și pentru alimentația zilnică a oamenilor obișnuiți, proteinele sunt absolut necesare pentru susținerea sănătoasă a organismului. Semințele de cânepă reprezintă unul dintre cele mai nutritive alimente, datorită compoziției unice de aminoacizi esențiali și acizi grași esențiali necesari pentru a satisface nevoile nutriționale ale organismului uman.

Cu un profil similar oului, semințele de cânepă sunt sursa cea mai completă de proteine din regnul vegetal, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali necesari organismului uman. Așa cum proteinele sunt o componentă vitală în repararea mușchilor și în construcția acestora, la fel sunt și vitaminele, mineralele, fibrele, enzimele, probioticele și antioxidanții pentru corpul uman, vestea bună este tocmai faptul că toate acestea se regăsesc în compoziția semințelor de cânepă. Proteinele din semințele de cânepă sunt compuse în proporție de 65% din edestina, o proteină globulară care seamănă cel mai mult cu cele regăsite în corpul uman, motiv pentru care acesta absoarbe foarte ușor întreaga gamă de substanțe nutritive din compoziția acesteia.

Importanța proteinelor din semințele de cânepă pentru organismul uman

Deși provine dintr-o plantă, proteina din semințele de cânepă este surprinzător de completă.

Cercetările științifice au demonstrat faptul că proteinele din semințele de cânepă conțin toți cei 20 de aminoacizi cunoscuți, inclusiv cei 10 aminoacizi esențiali (8 pentru adulți și 2 pentru copii și adolescenți) pe care corpul nostru nu îi poate produce. De fapt, proteinele sunt considerate a fi complete, atunci când conțin toți cei 10 aminoacizi esențiali într-o cantitate optimă și într-un raport ideal, astfel încât să satisfacă nevoile organismului uman.

Un alt aspect extrem de important în ceea ce privește proteină din semințele de cânepă constă în conținutul foarte ridicat de fibre insolubile, acestea ajutând la menținerea unui nivel stabil al zahărului în sânge, ideal pentru arderea grăsimilor.

Datorită conținutului sau bogat în aminoacizi, semințele de cânepă sunt ideale pentru vegetarieni, vegani sau orice persoană care dorește să reducă conținutul de carne din alimentația zilnică, întrucât semințele de cânepă pot furniza cantitatea de proteine optimă pentru un organism sănătos. Cu o colecție completă de aminoacizi, ușor de digerat și cu un raport ideal de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6, semințele de cânepă sunt sursă perfectă de legume pentru o alimentație cu un nivel ridicat de proteine.

Unicitatea proteinelor din semințele de cânepă

Caracterul unic al semințelor de cânepă nu este dat doar de compoziția sa bogată în aminoacizi esențiali, ci mai ales de faptul că proteina lor este compusă în proporție de 65% din globulină edestina, cea mai mare compoziție din regnul vegetal.

Edestina are abilitatea unică de a stimula producerea de anticorpi împotriva agenților invazivi, pentru că corpul să facă față organismelor invadatoare, prin anticorpii creați. Mai mult decât atât, consumul de semințe de cânepă este benefic în cazul persoanelor care suferă de boli cu deficit imunitar, întrucât oferă aportul optim de aminoacizi de care organismul are nevoie pentru a produce albumină serică umană.

Spre deosebire de alte pudre proteice, cea din cânepă are un conținut bogat în acizii grași polinesaturati esențiali omega 6 și omega 3 în raportul ideal pentru asimilarea de către organism.

Facebook Comments