Când se introduce sistemul garanție-returnare. Vom plăti 50 de bani pentru ambalajele din plastic

by Florian Popa

Considerat a fi una dintre cele mai eficiente modalități de reducere a deșeurilor din plastic, sistemul de garanție-returnare este tot mai aproape să fie implementat și pe piața locală, conform antena3.ro.

Deși se vorbește despre el de mai bine de doi ani, implementarea propriu-zisă ar urma să aibă loc din 2022, în ciuda opoziţiei din partea unora dintre retaileri. Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni. Pentru România, provocarea este mare din moment ce mai puțin de 15% din deșeurile pe care le producem la nivel național sunt reciclate corect.

”Hipermarketurile fac ce au făcut toate magazinele și din alte state, adica se opun. Magazinele nu au niciun interes să scoată plasticul pe care îl bagă în piață, scopul lor este de a vinde cât mai mult plastic, cât mai multe ambalaje care ajung în gropile de gunoi sau pe câmpuri ori în Marea Neagră. Este o chestiune care preocupă mai puțin magazinele, dar aici trebuie să existe o fermitate din partea statului. Datoria Guvernului este de a proteja cetățenii și de a proteja cât mai mult cetățenii. Legea trebuie scrisă și publicată în Monitorul Oficial. În Germania rata de colectare este de peste 98%. Noi ne propunem ca în anul 3 să depășim o rată de 90%” a spus Mircea Fechet, fostul ministru al Mediului, la Antena 3.

Autoritățile încearcă să stabilească termenul exact de când românii vor trebui să plătească o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă sau PET cumpărat. Banii vor putea fi recuperati ulterior, dacă returnează ambalajele. Deși, teoretic, sistemul trebuia implementat de la începutul anului viitor, producătorii de băuturi cer acum o nouă amânare.

Vestea introducerii taxei pe ambalaj, a fost primită cu un val de proteste din partea comercianților și producătorilor de băuturi, care spun că nu sunt pregătiți să preia și să depoziteze ambalajele.

Alice Nichita, Președintele Asociației petru Băuturi Răcoritoare, a cerut că proiectul să fie implementat de la 1 Martie și nu 1 ianuarie cum era programat inițial.

„Comercianții vor plăti depozitul corespunzător pentru cantitățile cumpărate, urmând că sumele achitate să fie apoi plătite de către organismul central”, spune Directorul Coaliției pentru Libertatea Comerțului, Constantin Rudnițchi.

Micii comercianți văd măsura că fiind una bună, însă susțin că le este imposibil să colecteze munți de PET-uri și să se ocupe și de transportul lor.

Facebook Comments