Când este recomandat ceaiul de iasomie

by Cristian Dobre

Stiai ca ceaiul de iasomie este extrem de popular in China si ca este baut aproape la orice masa? Chinezii apreciaza ceaiul de iasomie datorita gustului placut, aromei relaxante, dar si beneficiilor pentru sanatate pe care acesta le are.

Este combinat de multe ori cu ceaiul verde, pentru a-si potenta reciproc efectele benefice. Iasomia este populara si in tarile arabe, unde este folosita in parfumuri, produse cosmetice si pentru decorarea casei.

Efectele benefice ale iasomiei

Numita de persi „yasmin”, adica „dar al lui Dumnezeu”, iasomia a fost folosita de-a lungul secolelor pentru parfumarea naturala a pielii si pentru efectele sale afrodiziace. Femeile o adaugau in bai si isi aplicau pe corp ulei de iasomie. Ambele efecte sunt apreciate si astazi, iasomia fiind unul dintre ingredientele esentiale folosite de parfumierii din intreaga lume si o planta regasita frecvent pe lista de ingrediente a produselor cosmetice.

Un alt efect apreciat al iasomiei este cel sedativ. Datorita aromei placute, dar si datorita uleiurilor volatile din compozitie, iasomia calmeaza, relaxeaza, reduce stresul si oboseala, si poate trata insomniile. Cu toate acestea, are si un continut moderat de cofeina, prin urmare consumarea ceaiului de iasomie seara, dupa ora 18, poate avea exact efectul contrar, impiedicandu-ne sa adormim.

Iasomia a fost folosita de medici si pentru calmarea starilor de sensibilitate nervoasa, de agitatie si de surescitare. Femeile bogate din secolul al XIX-lea o foloseau sub forma de uleiuri volatile, pentru a calma anxietatea, starile depresive si emotia excesiva.

Iasomia consumata sub forma de ceai poate fi de ajutor in eliminarea kilogramelor in plus. Ceaiul de iasomie are proprietati antioxidante si totodata accelereaza metabolismul, ajutand organismul sa arda mai eficient caloriile consumate. Se recomanda consumul unei cesti de ceai de iasomie dupa masa, daca se doreste scaderea in greutate.

Ceaiul de iasomie are si cateva beneficii pentru sanatate, legate de imbunatatirea functiilor organismului. Scade colesterolul si regleaza tranzitul intestinal, calmand simptomele neplacute ale indigestiei. Multi specialisti sustin ca antioxidantii din ceaiul de iasomie ar putea opri dezvoltarea celulelor canceroase din organism, daca este consumat regulat.

Datorita efectului calmant si antiinflamator, poate ameliora durerile de cap, durerile articulare, reumatismul, oboseala si febra musculara, contractiile musculare si spasmele si poate trata intr-o anumita masura migrenele.

Pentru a ameliora durerile articulare cauzate de artrita, se recomanda atat consumul de iasomie, cat si aplicarea acestui ceai la nivel cutanat, sub forma de compresa, pe articulatiile dureroase. Efectul antiinflamator al acestui ceai va ameliora durerile imediat.

Ceaiul de iasomie este recomandat si pacientilor care sufera de diabet, pentru ca are capacitatea de a regla nivelul de zahar din sange.

Ceaiul de iasomie are si restrictii

Ceaiul de iasomie nu este recomandat femeilor insarcinate si persoanelor cu afectiuni cardiace, din cauza continutului bogat in cofeina. Pacientii cu hiperaciditate gastrica sau ulcer ar trebui, de asemenea, sa evite acest ceai din cauza ca mareste aciditatea gastrica si cauzeaza disconfort abdominal, diaree si crampe.

In plus, indiferent daca suferi de boli cronice sau nu, supradozele pot avea efecte adverse mai mult sau mai putin grave, precum dureri abdominale, varsaturi, somnolenta, disfunctii renale.

Ceaiul de iasomie poate interactiona in mod nedorit cu unele medicamente pe care le administrezi, asa ca e recomandat sa te consulti cu medicul tau cu privire la consumul regulat al acestuia ori sa citesti eticheta ceaiului si prospectul medicamentelor.

Cum prepari ceaiul de iasomie

Ceaiul de iasomie nu se fierbe in clocot, pentru ca astfel ii sunt afectate atat aroma, cat si proprietatile. Cand apa da in clocot se opreste focul, apoi se adauga plantele pentru ceai si se lasa la infuzat in jur de 3 minute. Cantitatea de plante de iasomie pentru o ceasca de ceai este de 1 lingurita.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments