Când devin jocurile video un pericol

by Cristian Dobre
Jocurile video sunt un fenomen cultural relativ nou. Prin urmare, studiile legate de ele prezinta efecte diferite si uneori contradictorii. Mass media cauta senzationalul si de obicei arata cercetarile in care efectele asupra copiilor sau adultilor sunt nocive. De fapt, lucruile nu sunt asa de simple. Avem cercetari care prezinta jocurile intr-o lumina pozitiva, chiar si cand e vorba de copii. In ceea ce priveste adultii, in unele studii jocurile ne fac mai buni si mai fericiti in timp ce in altele devenim agresivi sau rupti de realitate.

Fie ca ne jucam pe calculator, televizor, Wii, tableta sau telefon, trebuie sa avem in vedere ca exista anumite efecte fizice si psihologie ale jocurilor. Dar acestea pot depinde de timpul pe care il alocam si de tipul de joc ales. Iata cateva exemple de cercetari legate de efectele jocurilor:

Anumite tipuri de jocuri video te pot ajuta sa-ti antrenezi creierul sa devina mai agil si iti pot imbunatati gandirea strategica, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Queen Mary si de la University College din Londra (UCL). Nu numai ca jocurile video sunt bune pentru creier, acestea pot imbunatati si capacitatea dumneavoastra de a lua decizia corecta intr-o situatie si de a face acest lucru mai repede, potrivit unui nou studiu de la Universitatea din Rochester. Ceea ce te poate face si un sofer mai bun.

In timp ce jocurile video violente pot duce la mai multa agresivitate si furie in jucatori, un nou studiu arata ca opusul este adevarat: jocurile video relaxante ii pot face pe oameni mai fericiti si mai buni. Jocurile video violente pot creste agresivitatea si atunci cand un jucator continua sa se gandeasca la joc, potentialul de agresivitate poate dura pana la 24 ore, potrivit unui studiu Social Psychological and Personality Science (publicat de SAGE).

Jocurile video violente sau antisociale, cum ar fi Call of Duty sau Grand Theft Auto nu reduc comportamentul de ajutorare la jucatori la scurt timp dupa ce au jucat, potrivit unui studiu publicat in PLoS ONE, realizat la Universitatea din Queensland, Australia. Exista multe beneficii, pentru copii, daca joaca jocuri video. Copiii nu sufera astazi de prea mult timp petrecut in fata ecranului si din cauza jocurilor video. Sufera pentru ca exista un control al adultilor prea mare asupra vietii lor si nu au suficienta libertate.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments