Când au apărut cardurile bancare

by webeditor

Considerate astăzi instrumente extrem de utile pentru management al banilor, cardurile bancare au revoluționat modul în care gestionăm cash-ul și în care efectuăm plățile la comercianți, pentru produse și servicii.

România are acum aproximativ 1 card bancar / locuitor, una dintre cele mai mici valori din Uniunea Europeană. Digitalizarea este însă accelerată, iar tot mai mulți români folosesc cardurile, nu doar la magazine clasice, ci și în mediul online.

Datele arată că astăzi 2 din 3 români dețin un cont bancar, iar unii români dețin conturi bancare la mai multe bănci. Este uzual să ai un card de debit atașat pe fiecare cont curent, iar foarte mult sunt utilizate și cardurile de credit, care facilitează accesul la bani împrumutați de la instituțiile financiare – bănci comerciale și IFN-uri.

Utilizarea cardurilor bancare în mediul online este încurajată inclusiv de procesatori și de reprezentanții mediului e-commerce. De asemenea, plățile cu cardul reprezintă principala metodă de depunere și pentru cei care joacă la cazinouri online deoarece avantajele sunt pe placul jucătorilor: depunerile se fac instant, iar retragerile pe card durează din ce în ce mai puțin.

Astfel, în funcție de site-ul pe cere joci și de banca emitentă a cardului tău, poți primi banii în câteva ore, minute sau chiar instant. Cardurile sunt utilizate în mediul online, așadar, pentru plăți în ambele sensuri. Posesorii de carduri pot retrage bani de la cazinouri online sau pot primi banii înapoi de la magazine, după ce returnează unele produse anterior achiziționate.

Primul card bancar în România a fost lansat de către o bancă ce nu mai există

Primul card bancar din România a fost lansat în luna august 1995. Un an mai devreme se înființa Romcard, primul centru local de procesare a tranzacțiilor cu carduri. Bancorex Visa Business Card a fost primul card bancar românesc, urmat la câteva luni distanță de cardul Prima de la BRD si de cardul Maestro emis de BCR.

Business Card era dedicat doar persoanelor juridice, fiind destinat exclusiv plăţilor în străinătate, în dolari SUA. Bancorex percepea o taxă de emitere de 10 dolari şi o taxă anuală de 30 de dolari per card, plus un comision de 1% din valoarea fiecărei tranzacţii. Astăzi, în cele mai multe cazuri, utilizarea cardurilor la comercianți este gratuită. Mai mult, există instituții financiare care oferă și sisteme de cashback.

Când au apărut primele carduri bancare din lume?

Invenția cardului bancar a apărut pentru a satisface o necesitate – să poți plăti chiar și când nu ai cash în portofel. Cardul este un instrument care conectează contul bancar personal la conturile comercianților.

Diners Club și American Express au lansat în 1949 primul card bancar modern realizat din plastic. Omului de afaceri Frank McNamara i-a venit ideea după ce și-a uitat portofelul acasă și nu și-a putut plăti consumația la un restaurant. Primul card putea fi utilizat în 27 de restaurante de top din orașul New York. Trei ani mai târziu, se ajunsese la o acceptare a cardului în sute de restaurante, hoteluri, companii de închirieri mașini și florării.

În anii `60, cardurile au primit și banda magnetică, iar securitatea a crescut. Din anii `70, băncile au oferit și carduri de credit, pentru a obține profituri mai mari din utilizarea acestor instrumente de plată. În aceeași perioadă au apărut și simbolurile plăților cu cardul din zilele noastre – VISA și MasterCard. În anul 1958, Bank of America a lansat primul program de carduri pentru consumatori, destinat consumatorilor din clasa de mijloc și comercianților IMM, iar acest program a devenit ulterior VISA.

Primul bancomat (Automated Teller Machine) din lume a fost instalat în 1967, la Londra, inventat de scoțianul John Shepherd-Barron. Barclays a fost banca ce cumpărat ideea conceptului de ATM.

 

Facebook Comments