Campioanele europene Samara şi Dodean, printre cele mai experimentate “tricolore” olimpice la Tokyo

by Sorin Haut

Gazeta Sporturilor face o interesantă analiză a celor mai experimentaţi sportivi români calificaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Iar printre ei se află şi jucătoarea arădeană de tenis de masă de la CS Municipal, Daniela Monteiro Dodean, clasată acum pe locul 105 mondial, care la cei 33 de ani ai săi  bifează a patra prezenţă la rând la întrecerea olimpică, după ediţiile de la Beijing 2008, Londra 2012 și Rio de Janeiro 2016. Dublă campioană europeană atât la dublu cât şi cu echipa naţională, dar medaliată cu aur continental şi la dublu mixt, alături de soţul său, portughezul Joao Monteiro, Dodean visează acum şi la o medalie olimpică, alături de echipa feminină a României. Deţinătoare a trofeului continental, “tricolorele” formează una din cele mai omogene şi valoroase reprezentative la nivel mondial, iar trioul Szocs, Samara şi Dodean au acum marea şansa de a urca pe podiumul olimpic, asta dacă vor evita în drumul spre medalii marile forţe asiatice, în special China. România a reușit să califice 101 sportivi, iar conform celor de la gsp.ro, cei mai experimentați sunt Ana Maria Brânză, 36 de ani, și Marian Drăgulescu, 40 de ani. Ambii sunt la a cincea participare olimpică și au urcat pe podium la această întrecere.

Spadasina Brânză, singura campioană olimpică din delegaţia României

Spadasina a început aventura sub cele cinci cercuri în 2004, la Atena, iar medaliile au fost de aur, cu echipa, în 2016, și argint, la individual, în 2008. De altfel, ea este singura campioană olimpică din toată delegația. Gimnastul a participat prima oară la o ediție a Jocurilor Olimpice tocmai în îndepărtata Australie, la Sydney 2000. Drăgulescu a cucerit un argint, la sol, plus două bronzuri, cu echipa și la sărituri, la Atena 2004. Din lotul olimpic al României mai fac parte și alți sportivi cu experiență, ei aflându-se acum la a patra ediție, cum sunt jucătoarele de tenis de masă Eliza Samara (locul 29 mondial, campioană europeană de simplu şi cu echipa) și arădeanca Daniela Dodean-Monteiro, sau la a treia, cum sunt canotorul Marius Cozmiuc, atletul Marius Cocioran, luptătorul Alin Alexuc sau judoka Andreea Chițu.

Brânză şi Drăgulescu au cinci ediţii la activ, Samara şi Dodean patru

Pentru canotoarea Mădălina Bereș și înotătorul Robert Glință, cei care vor purta steagul României la cermonia de deschidere, va fi a doua participare la JO, după Rio 2016. Printre debutanți se numără înotătorul David Popovici, sabrerul Iulian Teodosiu sau tirista Laura Ilie. Jocurile Olimpice vor avea festivitatea de deschidere pe 23 iulie, dar întrecerile vor debuta încă de pe 21, cu fotbal și softball, primele medalii urmând a fi decernate pe 24 iulie. TVR și Eurosport vor transmite în România Jocurile Olimpice de la Tokyo.

 

Facebook Comments