Camionagiii din Ottawa nu mai au voie să claxoneze 10 zile

by Andreea Radu

Camionagiii care au blocat Ottawa nu mai au voie să claxoneze în următoarele zece zile, a decis un judecător. Hotărârea vine în contextul în care zgomotul asurzitor a ajuns un motiv de scandal între ei și locuitorii din zonă care spun că răbdarea lor s-a epuizat, scrie digi24.ro.
Sunetul puternic și constant al claxoanelor camioanelor a devenit una dintre trăsăturile definitorii ale protestelor anti-vaccinare din Canada.
Claxoanele zgomotoase provenind de la aproximativ 400-500 de camioane a stârnit furie printre localnici și oamenii care au afaceri în zonă.
Primarul orașului Ottawa, Jim Watson, a declarat duminică stare de urgență în capitala canadiană pentru a face față unui protest fără precedent ce durează de 10 zile și care a blocat o mare parte din centrul capitalei canadiene.
Declararea stării de urgență „reflectă pericolul grav și amenințarea la adresa siguranței și securității cetățenilor pe care o reprezintă demonstrațiile în curs de desfășurare și evidențiază nevoia de sprijin din partea altor instituții”, a spus Jim Watson într-o declarație.
Mulți locuitori ai capitalei canadiene au fost revoltați de lipsa de reacție din partea autorităților. Poliția din Ottawa i-a relocat duminică pe unii protestatari și a ridicat noi baricade, dând asigurări că adună dovezi „financiare, digitale, de înregistrare a vehiculelor și alte dovezi care vor fi folosite în cadrul urmăririlor penale”.
De asemenea, autoritățile au anunțat că vor lua măsuri drastice împotriva persoanelor care încearcă să aducă canistre pentru a alimenta sutele de camioane mari ce blochează majoritatea drumurilor din centrul orașului.
Manifestaţia de la Ottawa împotriva obligativităţii vaccinării, care paralizează parţial capitala canadiană de zece zile, se transformă într-o mișcare ce scapă de sub control și capătă accente politice, unii dintre protestatari cerând deja dizolvarea guvernului condus de Justin Trudeau. Poliția spune că protestul este finanțat în parte de simpatizanți extremiști din SUA. De altfel, între protestatarii care au paralizat centrul capitalei canadiene sunt şi câţiva care arborează steaguri naziste sau ale „supremaţiei albe”, menţionează Reuters.
Premierul Justin Trudeau, care este în izolare în prezent după ce a fost testat pozitiv pentru Covid, a numit acțiunile lor drept „o insultă la adresa adevărului și a memoriei”.
Luni, primarul din Ottawa i-a cerut lui Trudeau, printr-o scrisoare deschisă, să fie trimiși urgent la fața locului 1.800 de ofițeri de poliție, pentru a se pune capăt „ocupației agresive și pline de ură”.
„Oamenii trăiesc cu frică, îngroziți – și acum trebuie să suporte claxoanele fără oprire ale camioanelor mari timp de nouă zile, ceea ce echivalează cu un război psihologic”, a scris primarul Jim Watson.
În zonă, când mai multe camioane claxonează simultan, sunetul poate fi asurzitor. Polițiștii au amendat mai mulți camionagii pentru acest zgomot provocat.
Un șofer de camion a spus că îi pare rău pentru această situație, dar a subliniat că locuitorii ar trebui să se alăture protestelor pentru a se „putea întoarce cu toții la viața normală – liniștiți, pașnici, să nu li se spună ce să facem”.
Protestele sunt departe de a fi încheiate, dar locuitorii speră de acum la nopți mai liniștite.

Ce spun locuitorii din Ottawa?
Mulți locuitori din Ottawa spun că răbdarea lor față de proteste s-a epuizat. Traficul blocat de camioane, parcurile ocupate de campinguri improvizate, hărțuirea și perturbarea afacerilor sunt principalele lor nemulțumiri.
Unii dintre oameni spun că angajații și locuitorii din centrul orașului sunt „pedepsiți de două ori” – de impactul dublu al pandemiei și de protest.
Un sondaj publicat la sfârșitul săptămânii trecute a constatat că 68% dintre canadieni au simțit că au „foarte puține în comun” cu protestatarii, comparativ cu 32% care au spus că au „multe în comun” cu ei.

Facebook Comments