Calmant universal, ceaiul de mușețel

by Cristian Dobre

Florile de musetel sunt, pe cat de mici si de fragile, pe atat de puternice cand vine vorba de sanatatea noastra. Musetelul este una dintre cele mai populare plante in cultura romana, fiind folosita in mod traditional pentru o multime de afectiuni.

Musetelul are un miros specific, foarte placut, cu rol aromoterapeutic de calmare. Poate fi, insa, periculos pentru anumite persoane cu alergii, din cauza polenului care se patreaza si la florile uscate. Planta isi patreaza proprietatile timp de 2 ani dupa ce a fost culeasa si uscata, asa ca este o idee buna sa o procuri proaspata, sa o usuci chiar tu in mod natural si sa o depozitezi in bucatarie, ca un remediu mereu la indemana.

Cand te poate ajuta musetelul?

Ceaiul de musetel combate insomnia, stresul si oboseala cronica. Daca ai avut o zi grea, ti-e greu sa te relaxezi si sa adormi, bea o cana cu ceai de musetel neindulcit la o ora dupa cina. Mirosul sau placut si substantele din compozitie te vor calma si vor induce o stare usoara de somn.

Este util si cand vine vorba despre afectiuni gastrice, cum sunt balonarea, flatulenta, indigestia, spasmele, arsurile gastrice si chiar ulcer. Are un puternic efect calmant si antispastic, insa va actiona mai incet decat un medicament cu aceleasi efecte, prin urmare va trebui sa bei aproximativ 3 cani pe zi, timp de 2-3 zile.

Proprietatile sale antiinflamatoare fac din ceaiul de musetel si un bun remediu pentru durerile de intensitate mica sau medie: cefalee, dureri menstruale, dureri musculare sau articulare. Te poate ajuta si atunci cand esti racita, fluidizand secretiile nazale si calmand inflamatia sinusurilor sau cailor respiratorii.

Ceaiul de musetel poate fi administrat in doze mici si bebelusilor peste 2-3 luni, deoarece calmeaza colicile si regleaza digestia. Se poate dovedi util si in perioada in care se incepe diversificarea, pentru a facilita acomodarea celui mic cu alimentele nou incluse in meniu.

In cazul uzului extern, musetelul este recomandat pentru iritatii, eczeme, roseata si mancarime. Infuzia (ceaiul de musetel) poate fi folosita pentru bai sau comprese pe diferite zone ale corpului. Compresele cu ceai de musetel pot calma si acneea, arsurile usoare, pot cicatriza ranile, reduce cearnanele si pungile de sub ochi.

Unii specialisti recomanda ceaiul de musetel si pentru calmarea hemoroizilor sau iritatiilor din zona genitala, dar si pentru calmarea iritatiilor cauzate de scutece in cazul bebelusilor.

Ce alte beneficii are ceaiul de musetel?

Reduce durerile menstruale – Mai multe studii au asociat consumul de ceai de musetel cu reducerea severitatii crampelor menstruale. De pilda, un studiu din 2010* a aratat ca prin consumul de ceai de musetel, pe o perioada de o luna, se poate reduce durerea, adica crampele menstruale. Femeile din cadrul acestui studiu au raportat un nivel mai mic de anxietate si de disconfort, asociate cu durerile de la menstruatie.

Scade glicemia – Unele studii au aratat ca ceaiul de musetel poate reduce nivelul de glucoza (zahar) din sange, la persoanele cu diabet. Desigur, cercetarile nu arata ca musetelul este un inlocuitor viabil al medicamentelor prescrise pentru diabet, insa el poate fi un supliment folositor, pe langa tratamentele existente. Un studiu din 2008**, facut pe soareci, a aratat ca un consum constant de ceai de musetel ar putea preveni cresterea glicemiei. Acest efect reduce riscul de complicatii ale diabetului pe termen lung, sugerand ca musetelul ar putea fi un aliat al diabeticilor.

Reduce inflamatia – Inflamatia este o reactie a sistemului imunitar pentru a lupta contra infectiei. Ceaiul de musetel contine compusi chimici care ar putea reduce inflamatia, spun oamenii de stiinta. Florile de musetel pot fi folosite ca atare sau in combinatie cu alte plante zdrobite, pentru a calma durerea inflamatorie sau nevralgia congestiva, cat si in caz de edem extern (umflarea unor zone), cum ar fi umflarea tfetei asociata cu o infectie sau un abces***.

Cand este contraindicat ceaiul de musetel?

Aceasta infuzie nu este recomandata femeilor insarcinate si persoanelor care au alergii la flori si plante precum margaretele, crizantemele si galbenelele.

La fel ca in cazul oricarui tratament naturist, discuta cu medicul tau inainte de a incepe o cura intensiva cu ceai de musetel. 2-3 cani pe saptamana nu iti vor cauza niciodata probleme, insa consumul unor doze mari, timp indelungat, poate provoca anumite dezechilibre in organism.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments