California a decis că din 2035 nu vor mai putea fi vândute mașini pe benzină și motorină

by Florian Popa

Mașinile noi vândute în California vor trebui să fie vehicule cu emisii zero până cel târziu în 2035, potrivit unei legi adoptate joi în statul aflat în fruntea eforturilor de tranziție energetică a țării, transmite hotnews.ro.
„Creșterea rapidă a numărului de vehicule cu emisii zero pe șoselele și autostrăzile noastre va reduce drastic emisiile și poluarea pentru toți californienii”, a spus într-un comunicat Liane Randolph, președinta California Air Quality Board (CARB), care a aprobat măsura.
Textul, care va interzice efectiv vânzarea de noi mașini diesel sau pe benzină începând cu 2035, oficializează obiectivele stabilite în septembrie 2020 de guvernatorul democrat al statului, Gavin Newsom.
Până în 2026, o treime din vânzările de mașini în California vor trebui să fie vehicule cu „zero emisii”, adică vehicule care funcționează cu energie electrică, hidrogen și anumite vehicule hibride, iar până în 2030, două treimi din vânzări.
Biroul estimează, de asemenea, că până în 2037, noul standard va duce la o reducere cu 25% a emisiilor de smog de la vehiculele ușoare.
„Acest lucru va fi în beneficiul tuturor californienilor, dar în special al comunităților cele mai împovărate din punct de vedere economic și ecologic de-a lungul autostrăzilor și al altor rute cu trafic intens”, a adăugat CARB.
De asemenea, CARB susține că, între 2026 și 2040, noul regulament va preveni, printre altele, 1.290 de decese cauzate de boli cardiopulmonare.
California, cu cei peste 40 de milioane de consumatori, este cea mai mare piață din SUA, iar standardele sale au un impact asupra producției din întreaga țară.
General Motors își anunțase deja în ianuarie 2021 intenția de a nu mai construi mașini cu emisii poluante până în 2035, deși nu s-a angajat în mod deschis să ofere doar vehicule electrice peste 13 ani.
Măsura luată în California vine în contextul în care președintele Joe Biden a semnat săptămâna trecută un plan de investiții de amploare în domeniul climei și al sănătății, care include un pachet de 370 de miliarde de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030.
În ultimii ani, multe țări au încercat să limiteze poluarea provenită din sectorul auto.
Regatul Unit, Singapore și Israel s-au angajat să pună capăt vânzărilor de vehicule noi pe benzină și diesel până în 2030, iar Norvegia și-a luat un angajament pentru 2025.

Facebook Comments