Calcule pentru menţinerea în Liga 1: UTA şi Mediaşul, avantajate de programare! Vezi cum se salvează ambele

by Sorin Haut

Etapa a opta din play-out-ul Ligii 1, penultima, nu are meciurile programate în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, aşa cum poate era normal având în vedere situaţia din clasament. Dar asta îi surâde UTA-ei şi Mediaşului, care se vor înfrunta la Arad abia duminică, 16 mai, de la ora 14, cele două având avantajul să ştie deja majoritatea rezultatelor rundei. Aşa se face că sunt variante de rezultate care ar putea schimba abordarea UTA-ei şi a adversarei sale din weekend, în funcţie de ce fac restul contracandidatelor la menţinerea în Liga 1. Mai mult, în funcţie de ce fac alţii vineri şi sâmbătă, Mediaşul ar putea fi deja salvată chiar şi dacă pierde la Arad, deci nu s-ar omorî cu firea în meciul cu UTA! În schimb, „roş-albii” vor avea nevoie de măcar un punct indiferent de alte rezultate şi scenarii, asta în condiţiile unor rezultate favorabile în meciurile de la Târgovişte şi Giurgiu. De exemplu, dacă Astra şi Voluntari încheie la egalitate, ambele fac 25 de puncte şi atunci UTA şi Mediaşul ar putea face pace, cu un egal care le-ar salva matematic pe ambele de emoţiile barajului, cu o etapă înainte de finalul play-out-ului! Gazul ar face 30 de puncte, iar UTA 29. Dacă s-ar juca însă la aceeaşi oră, era mult mai greu de făcut calcule. Dacă Voluntari câştigă, lucrurile se complică în special pentru UTA, dar puţin şi pentru Gaz Metan. Arădenii speră şi la o înfrângere a Viitorului la Târgovişte, cu Chindia, caz în care trupa lui Hagi ar rămâne la cota 26, iar UTA-ei i-ar ajunge din nou egal cu Mediaşul.

Gazul are chiar şi varianta…înfrângerii, le salvează egalul pe ambele?!

Ar face 29 de puncte şi în caz de egalitate cu Viitorul (n.n. ambele au beneficiat de rotunjire de puncte, la finalul sezonului regulat – primul criteriu de departajare) are avantajul meciului direct, depăşind şi una din Astra sau Voluntari, care ar rămâne la 24 de puncte. Mediaşul se poate salva chiar şi cu înfrângere la Arad, dar să nu câştige Voluntari la Astra şi Viitorul la Chindia. Este cea mai proastă combinaţie şi pentru UTA, caz în care ar trebui să învingă duminică, pentru a nu tremura în ultima etapă, în fieful ilfovenilor. În condiţiile în care în ultima etapă avem Viitorul – Astra, arădenilor le-ar conveni să piardă Viitorul sau Voluntari să nu câştige, în oricare din cele două variante UTA-ei fiindu-i suficient un egal cu Gaz Metan. Vă reamintim că echipa lui Laszlo Balint s-a salvat matematic de retrogradarea directă, dar încă nu şi de un eventual baraj de menţinere în Liga 1. Salvate sigur şi de baraj sunt fruntaşele Chindia şi Argeş, în vreme ce încă nu cunoaştem nici o retrogradată direct. Cu un punct la UTA, Gazul este salvată 99%, indiferent de alte rezultate. Aşadar, calcule destul de complicate, dar care se pot simplica până sâmbătă seară, când vom reveni cu situaţia din play-out.

Cel mai rău scenariu: victoriile Voluntariului şi Viitorului ar complica lucrurile

Asta pentru a şti sigur de ce rezultat are nevoie UTA să se salveze matematic şi de baraj, cu o etapă înainte de terminarea play-out-ului. Îmbucurător este că utiştii se află la mâna lor şi nu al altor rezultate, dar nepermis este că s-a ajuns în această situaţie, cu furia suporterilor îndreptată spre echipă după eşecurile ruşinoase cu Hermanstadt şi Iaşi. Deşi beneficiază de stabilitate financiară, un buget la limita play-off-ului şi de un lot cu multe nume importante, iar acum o vreme se vorbea de cupe europene, UTA a ajuns să tremure serios chiar şi pentru salvare. Iată cum arată runda a opta, penultima: Chindia – Viitorul, vineri, ora 20:30, Astra Giurgiu – FC Voluntari, sâmbătă, ora 14, Poli Iaşi – FC Hermannstadt, sâmbătă, ora 16:30, UTA – Gaz Metan, duminică, ora 14 şi FC Argeş – Dinamo, duminică, ora 16:30. Mai jos aveţi clasamentul la zi, cu menţiunea că UTA, Chindia, Gaz Metan, Viitorul, Dinamo şi Poli Iaşi au beneficiat de rotunjire de puncte şi în caz de egalitate la final de play-out cu o altă echipă ce nu se află în această situaţie, vor fi dezavantajate. În varianta în care avem două echipe la egalitate de puncte, ori ambele cu rotunjire ori fără, următorul criteriu este meciul direct, urmat de golaveraj.

Clasament

 

 

 

Facebook Comments