Cafeaua, pe cale de dispariție?

by Dana B.
Schimbarile climatice afecteaza rezerva de cafea a lumii, iar planta care sta la baza licorii magice s-ar putea sa dispara pana in anul 2080, potrivit unui studiu realizat de o organizatie non-profit din Australia. Efectele schimbarilor climaterice din industria cafelei reprezinta o amenintare serioasa, pe care multe companii de cafea o cunosc. Incalzirea globala va diminua la jumatate productia plantatiilor de cafea pana in 2050.

Plantele de cafea arabica si canephora sunt sensibile. Conform studiilor, chiar si o schimbare cu o jumatate de grad a temperaturii, la momentul nepotrivit, poate afecta in mod semnificativ productia, gustul si aroma cafelei. Temperaturile mai ridicate modifica cresterea plantelor de cafea si deterioreaza boabele de cafea. De asemenea, pe masura ce temperaturile cresc, fermierii vor trebui sa isi mute plantatiile la altitudini mai mari.

Temperaturile aflate in continua crestere, precipiatiile si incidenta daunatorilor si bolilor au, de asemenea, un efect negativ asupra plantelor de cafea. Modificarea climatului a cauzat aparitia daunatorilor, care au afectat grav culturile de cafea. In 2012, o boala numita boala plantelor de cafea a inceput sa se raspandeasca din cauza temperaturilor ridicate si precipitatiilor de la altitudini mari. Acest incident a provocat o pierdere de 500 de milioane de dolari in industria cafelei, intre 2012 si 2013.

Cei mai multi fermieri de cafea sunt producatori mici independenti, cafeaua fiind singura sursa de venit a acestora.

Adaptarea la catastrofele majore din industria cafelei cauzate de schimbarile de temperatura este un proces extrem de dificil si, de multe ori, fermierii sunt nepregatiti pentru a-i face fata.

Cafeaua pe cale de disparitie datorata schimbarilor climatice reprezinta doar una dintre numeroasele efecte catastrofale care pot aparea din cauza incalzirii globale. Primul pas pentru prevenirea acesteia este constientizarea. Prin constientizarea evenimentelor care au loc intr-un ritm rapid, putem sa incepem sa actionam intru oprirea acestui proces. Dupa ce constientizam aceste probleme, trebuie sa contribuim cum putem pentru a preveni schimbarile climatice, cum ar fi prin plantarea copacilor cu scopul de a contrabalansa concentratia mare de dioxid de carbon din atmosfera, reciclarea si evitarea produselor care emit clorofluorocarburi, conservarea apei.

Exista multe surse care ne pot oferi informatii despre ce putem si ce nu trebuie sa facem pentru a preveni cel putin intr-o anumita masura schimbarile climatice. Cea mai buna modalitate de a aprecia ceea ce avem este prin conservare. Schimbarile climaterice reprezinta un fenomen major, care nu poate fi oprit de o singura persoana.

 

Sursa: eva.ro
Facebook Comments