Ca pe vremea războiului! Gloria Arad, printre protagoniste

by Sorin Haut

Pandemia provocată de virusul COVID-19 ar putea îngheța competițiile fotbalistice din România. În cazul în Liga 1 nu se va mai relua, titlul va fi acordat echipei clasate pe primul loc, CFR Cluj. O situație similară a mai avut loc în sezonul 1941-1942, din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci nu s-a mai organizat Divizia B, ci s-a împărțit campionatul în zece serii regionale, iar jocurile s-au jucat după sistemul tur-retur, în perioada septembrie 1941-aprilie 1942.

66 de cluburi au luat startul la competiția denumită de FRF “Cupa Barasabiei”, iar, după disputarea jocurilor din faza grupelor, 16 echipe s-au calificat în faza următoare, printre ele numărându-se şi Gloria Arad, care alături de Mica Brad s-a calificat în fazele eliminatorii, din seria a II-a. S-a jucat apoi în stil eliminatoriu, începând cu 14 mai 1942, iar finala a fost câștigată de Rapid București, care a dispus cu scorul de 2-1 de CFR Turnu Severin.

Arădenii de la Gloria cedau în optimile campionatului, scor 3-0 (neprezentare), la FC Craiova, iar în Cupă erau eliminaţi în aceeaşi fază, scor 1-7, de Chinezul CAM Timişoara. În Cupă a mai evoluat, în turul preliminar şi o altă echipă arădeană, Crişana CFR, învinsă cu 4-3 de Electrica Timişoara.

A fost practic primul titlul din istoria Rapidului, dar acesta n-a fost, ulterior, recunoscut. În paralel, s-a disputat și Cupa României, iar trofeul a fost câștigat tot de Rapid, care a învins Universitatea Cluj în finală, scor 7-0. Paradoxal, Cupa a fost considerată ca fiind oficială. (liga2.prosport.ro)

Facebook Comments