Bustul din bronz al împăratului roman Caligula, găsit după 200 de ani

by Andreea Radu

Un bust din bronz al împăratului roman „nebun şi rău” Caligula a fost găsit la 200 de ani după ce a dispărut – şi la 2.000 de ani de la turnarea sa. Acesta a fost dăruit la mijlocul secolului al XVIII-lea lui Horace Walpole, scriitor, estetician şi politician, care şi-a proiectat propria casă gotică, Strawberry Hill, în Twickenham, sud-vestul Londrei.
Potrivit The Guardian, după moartea sa în 1797, bustul înalt de 13 cm a avut mai mulţi proprietari şi chiar s-a crezut, în secolul al XIX-lea, că este al lui Alexandru cel Mare şi nu al lui Caligula. Acum, după 10 ani de muncă de detectiv, dr. Silvia Davoli, curator la Strawberry Hill, a redescoperit bustul şi a obţinut confirmarea unor experţi de top că este al lui Caligula. Descoperirea a venit atunci când Davoli a comparat un desen al bustului, comandat de Walpole în anii 1780, cu un bronz păstrat în colecţia privată de artă şi antichităţi a companiei de investiţii Schroders. „Nu aveau nicio idee că era Caligula”, spune Davoli. „Am fost atât de fericită când am văzut în sfârşit bronzul şi am făcut legătura”.
Caligula – care înseamnă „cizma mică”, o poreclă care i-a fost dată în tinereţe – a devenit al treilea împărat roman în anul 37 d.Hr., la vârsta de 24 de ani. Era considerat un risipitor şi cu un comportament sexual deviant; existau zvonuri despre relaţii incestuoase cu două dintre surorile sale mai mari. Caligula îşi iubea calul Incitatus atât de mult încât îl ţinea într-un grajd de marmură şi se gândea să-l facă consul. În cele din urmă, Caligula a fost ucis de propria sa gardă pretoriană după doar patru ani ca împărat, scrie hotnews.ro.

Facebook Comments