Bursele cad din nou. Gigantul american Nvidia a pierdut 10%, adică 280 de miliarde de dolari

by Andreea Radu

Bursele au scăzut miercuri din nou, din cauza îngrijorărilor cu privire la problemele economice din Statele Unite. Gigantul american de cipuri Nvidia a avut o scădere puternică, de până la 10%, potrivit antena3.ro.
Bursele din Marea Britanie au scăzut miercuri dimineață în urma scăderilor de pe piețele asiatice și americane. Datele au arătat că activitatea de producție din SUA rămâne redusă, investitorii concentrându-se acum pe cifrele privind locurile de muncă din SUA care urmează să fie publicate vineri.
Gigantul american de cipuri Nvidia a fost lovit puternic, acțiunile scăzând cu aproape 10% pe măsură ce optimismul cu privire la boom-ul inteligenței artificiale (AI) a scăzut. În ciuda scăderii abrupte, acțiunile Nvidia valorează încă dublul față de în urmă cu un an. Indicele FTSE 100, care cuprinde cele mai mari companii de la Bursa de Valori din Londra, a scăzut cu 0,76%, la fel și alți indici bursieri din Europa.
Analiștii încearcă acum să prevadă cum va răspunde Rezerva Federală, banca centrală a SUA, când se va reuni săptămâna viitoare pentru a decide politica privind rata dobânzii. Marți, la New York, indicele S&P 500 a închis cu o scădere de peste 2%, în timp ce Nasdaq-ul a scăzut cu peste 3%.
Nvidia listată la Nasdaq a scăzut cu 9,5%, ștergând 279 de miliarde de dolari din evaluarea bursieră.
Pe termen lung, însă, acțiunile Nvidia valorează încă de nouă ori prețul lor în noiembrie 2022, când lansarea ChatGPT a declanșat creșterea interesului pentru AI, determinând o creștere a cererii pentru cipurile Nvidia.
Și acțiunile altor giganți ai tehnologiei din SUA, inclusiv Alphabet, Apple și Microsoft, șau scăzut marți.
Miercuri dimineață, indicele Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu 4,4%, Kospi din Coreea de Sud se tranzacționa cu 3% mai jos, iar Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,3%. Principalele firme tehnologice din Asia, inclusiv TSMC, Samsung Electronics, SK Hynix și Tokyo Electron, au avut scăderi semnificative.
„Preocupările legate de creșterea globală par să afecteze în mod deosebit țările exportatoare din regiune”, potrivit analiștilor consultați de BBC.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate