Bursa americană a închis luni în scădere puternică, panică pe Wall Street

by Florian Popa

Bursele europene au încheiat ziua de luni în scădere accentuată, în contextul incertitudinii globale legate de tarifele comerciale impuse de Statele Unite, care alimentează temerile că economia SUA ar putea intra în recesiune, transmite antena3.ro. Averea netă a preşedintelui Donald Trump a scăzut cu aproape 300 de milioane de dolari luni, potrivit Forbes. De asemenea, preţurile petrolului au scăzut luni cu peste 1%.

Acţiunile din sectorul tehnologic au consemnat pierderi în întreaga regiune, după ce cele din SUA au înregistrat scăderi din cauza preocupărilor legate de tarife. În schimb, sectorul auto a încheiat ziua cu un avans de 1,24%, susţinut de creşterile acţiunilor Porsche şi Stellantis.

Indicele german DAX a scăzut cu 1,8%, după ce datele provizorii privind exporturile au indicat un declin. Indicele francez CAC 40 şi FTSE 100 din Marea Britanie au pierdut fiecare 0,9%.

Indicele pan-european Stoxx 600 a înregistrat o scădere de 1,4%. Acţiunile din sectorul tehnologic din Europa s-au depreciat cu 3,1%, urmând tendinţa de pe Wall Street, unde piaţa a fost afectată de incertitudinea legată de impactul tarifelor americane asupra economiei globale.

Săptămâna aceasta este aşteaptată o nouă rundă de negocieri geopolitice, cu o întâlnire între oficialii americani şi omologii lor ucraineni în Arabia Saudită programată marţi, la Jeddah. SUA au declarat că această reuniune va oferi o oportunitate de a evalua disponibilitatea Ucrainei de a face concesii semnificative în vederea încheierii unui acord de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

Indicele S&P 500 a scăzut cu 2,7%, atingând cel mai redus nivel din septembrie şi închizând la 5.614,56 de puncte. Nasdaq Composite, dominat de acţiunile din sectorul tehnologic, a înregistrat cea mai mare pierdere dintre marile medii bursiere, coborând cu 4%, cea mai proastă sesiune din septembrie 2022, şi închizând la 17.468,32 de puncte. Dow Jones Industrial Average a pierdut 890,01 puncte, echivalentul a 2,08%, încheind ziua la 41.911,71 de puncte.

Tesla s-a prăbuşit cu 15%, înregistrând cea mai proastă zi din 2020

S&P 500 se află acum cu 8,7% sub maximul istoric atins pe 19 februarie, iar Nasdaq Composite a pierdut aproape 14% din valoare faţă de vârful său recent. Pe Wall Street, o scădere de 10% este considerată o corecţie de piaţă. Vânzările s-au amplificat pe parcursul zilei, dar indicii au reuşit să recupereze uşor înainte de închidere.

Grupul ”Magnificent Seven” a condus declinul, investitorii mutându-şi banii către active considerate mai sigure.

Tesla s-a prăbuşit cu 15%, înregistrând cea mai proastă zi din 2020. Alphabet şi Meta au pierdut peste 4%, iar gigantul AI Nvidia a scăzut cu 5%. De asemenea, Palantir a pierdut 10%, semn că acţiunile populare în rândul investitorilor de retail sunt afectate semnificativ.

Temeri economice amplificate de politica tarifară

Îngrijorările privind economia au crescut în ultima lună, iniţial din cauza unor date economice slabe, care par să fi fost influenţate de incertitudinile legate de politica tarifară. Aceste temeri au fost agravate de declaraţiile recente venite din partea administraţiei de la Washington.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat vineri, pentru CNBC, că economia ar putea trece printr-o ”perioadă de detoxifiere” în contextul reducerilor de cheltuieli guvernamentale impuse de noua administraţie.

Într-un interviu acordat duminică pentru Fox News, preşedintele Donald Trump a afirmat că economia trece prin „o perioadă de tranziţie”. ”Trebuie să construiesc o ţară puternică. Nu poţi să te uiţi doar la bursa de valori”, a spus Trump.

Goldman Sachs şi-a redus prognoza de creştere economică

Goldman Sachs şi-a redus recent estimarea de creştere economică, invocând efectele posibile ale tarifelor impuse de administraţia Trump.

”Asistăm la o corecţie bursieră provocată artificial. O numesc artificială deoarece este generată de reacţia pieţei la politicile tarifare ale noii administraţii şi la impactul pe care acestea îl pot avea asupra economiei”, a explicat Sam Stovall, strateg-şef la CFRA Research.

Bitcoin a scăzut sub 80.000 de dolari

Semnele de aversiune faţă de risc sunt vizibile peste tot pe Wall Street. Indicele Cboe Volatility, un barometru al temerilor investitorilor, a urcat la cel mai ridicat nivel din decembrie. Bitcoin a scăzut sub 80.000 de dolari, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut, semn că investitorii se refugiază în active mai sigure.

Scăderile din S&P 500 ar fi fost şi mai mari dacă nu ar fi existat o migrare a capitalului către sectoare mai defensive, caracterizate de venituri stabile şi dividende constante. Mondelez şi Johnson & Johnson au reuşit să încheie ziua cu creşteri uşoare.

Averea lui Trump a scăzut cu aproape 300 de milioane de dolari luni

Averea netă a preşedintelui Donald Trump a scăzut cu aproape 300 de milioane de dolari luni, potrivit Forbes.

Conform estimărilor de la ora 17:00 EDT, averea lui Trump a coborât cu 296 de milioane de dolari, ajungând la 4,6 miliarde de dolari. Acest declin este parte a unei scăderi mai ample, de 2,4 miliarde de dolari de la mijlocul lunii ianuarie, când averea preşedintelui crescuse semnificativ pe fondul unui rally bursier al Trump Media.

Acţiunile Trump Media au închis ziua la 19,92 dolari per acţiune, o scădere de 11,4%, fiind cel mai redus preţ de tranzacţionare din ultimele cinci luni.

De la începutul anului, acţiunile Trump Media au pierdut 41%, după ce au început 2025 la 34,02 dolari.

Nu doar Donald Trump a suferit pierderi semnificative. Elon Musk, miliardar şi susţinător al lui Trump, a înregistrat o scădere de 22,8 miliarde de dolari a averii sale nete, după ce acţiunile Tesla s-au prăbuşit cu peste 15%, atingând cel mai scăzut nivel din 23 octombrie.

Chiar şi după această pierdere, averea lui Musk este estimată la 319,6 miliarde de dolari, menţinându-l cel mai bogat om din lume, cu peste 100 de miliarde de dolari în faţa lui Jeff Bezos. Totuşi, Musk este acum cu peste 140 de miliarde de dolari mai sărac faţă de recordul său de 464 de miliarde de dolari atins în decembrie.

Facebook Comments