BOLI CARE TE LASA FARA SPLINA

by Paula Craciun

Splina se îmbolnăveşte rar, dar când o face, poate fi vorba de o afecţiune serioasă, care se poate termina cu o operaţie neplăcută. Vezi ce boli te lasă fără splină şi cum ştii când este timpul să mergi la medic.

Splina este un organ mic, situat în partea stângă a corpului, lângă stomac şi vis a vis de ficat. Este o aprte a sistemului imunitar, deoarece conţine celulele albe, care luptă cu infecţiile şi globule roşii, din care este făcut sângele.

Splina ajunge să fie scoasă de obicei din cauza unor accidente, fie de maşină, fie din timpul loviturilor primite în sporturi de contact sau fotbal.

Cele mai comune boli care te lasă fără splină

Cu toate acestea, există o serie de boli care duc la pierderea splinei şi care lasă organismul mai sensibil la infecţii şi viroze.

Unele tipuri de cancer şi anemiile sunt adesea în strânsă legătură cu operaţia de rezecţie sau înlăturare a splinei.

Bolile autoimune, cum ar fi lupusul sau purpura trombocitopenică idiopatică mai pot evolua astfel încât splina se inflamează şi trebuie înlăturată pentru un tratament mai eficient.

În cazul purpurei, o boală autoimună bine cunoscută, sistemul imunitar atacă plachetele din sânge, ceea ce duce la hemoragii severe şi lipsa unei reacţiid e vindecare în caz de rănire.

Plachetele pe care le atacă celulele albe ale sistemului imunitar au rol în astuparea rănilor (ele blochează orificiile şi formează „coaja” de pe o rană deschisă) prin coagularea sângelui, de aceea o persoană care suferă de purpură este mereu în pericol de sângera excesiv.

Sursa: unica.ro

 

 

Facebook Comments