Blinken efectuează o vizită surpriză în Ucraina pentru a da asigurări despre ajutorul american

by Andreea Radu

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit marţi dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu privire la sprijinul continuu al Statelor Unite şi a promite un flux de arme într-un moment în care Rusia desfăşoară o ofensivă în regiunea Harkov (nord-est), transmite tvrinfo.ro.
Antony Blinken, aflat la a patra vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, a sosit cu trenul de noapte din Polonia şi urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit unui jurnalist al AFP care îl însoţeşte, scrie Agerpres.
Această vizită, care nu a fost anunţată în prealabil, intervine la câteva săptămâni după votul Congresului american de deblocare a unui pachet financiar masiv pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari, în aşteptare mai multe luni din cauza problemelor de politică internă ale SUA în plin unui an electoral.
De atunci, Statele Unite au eliberat aproximativ 1,4 miliarde de dolari în ajutoare militare din stocurile sale, în principal sisteme antiaeriene Patriot şi NASAMS care lipsesc Ucrainei foarte mult pentru a face faţă ruşilor, precum şi muniţii pentru artilerie.
Fluxul de ajutor este de aşteptat să continue într-un ritm accelerat, în contextul în care Washingtonul depune eforturi să recupereze lunile pierdute în timp ce Congresul încerca să ajungă la o înţelegere asupra asistenţei acordate Kievului.

Facebook Comments